1.Ultima înmormântare hasidică în cimitirul evreiesc din Hotin a avut loc în 1990. Graniţele cimitirului sunt neschimbate din 1939, iar terenurile apropiate sunt folosite în agricultură.

2.Cele mai impunătoare balene cu cocoaşă ating lungimea de 17–18 m, iar greutatea lor maximă este de 48 t. Dintre toate balenele brăzdate, cele cu cocoaşă dispun de cel mai gros strat de grăsime raportat la dimensiunile corpului, care e totuşi mai subţire decât la balena albastră.

3.Relaţiile diplomatice dintre România şi Bulgaria au fost stabilite încă din 1879, dar la nivel de Birou al reprezentantului diplomatic.

4.Denumirea pachebotului provine din franţuzescul paquebot, care la rândul său este derivat din limba engleză, de la un tip de navă ce poartă numele de packet boat sau packet ship, cu sensul de „navă poştală”.

5.Seriile 300 - 399 este un termen tehnic referitor la anumite aeronave IAR — elicoptere — produse de Industria Aeronautică Română.

6.Numele dolarului provine de la cel al talerului, moneda Sfântului Imperiu Roman bătută la Joachimsthal (Valea lui Joachim) în Boemia, azi Jáchymov, Republica Cehă.

7.Alfabetul latin a fost introdus în Turcia acum peste 80 de ani, în august 1928.

8.Motoreta Mobra 50, fabricată începând cu anul 1971, avea motorul produs de întreprinderea METROM Braşov, iar asamblarea motoretei se făcea la fabrica din Zărneşti.

9.In jurul anilor 1890 sunt folosite primele manusi cauciucate (manusi de latex) pe timpul unei operatii. Manusile sunt folosite in spitale in timpul operatiilor pentru a limita infectarea pacientilor.

10.In 1853 d.H. este folosita prima seringa pentru a injecta o persoana sub piele.                        

11.Peter the Elder (1560-1631), fiul unui francez hughenot stabilit in Anglia, Dr. William Chamberlen, inventeaza forcepsul, pentru a ajuta la nasterea copiilor, in special in cazurile mai dificile.Forcepsul este un fel de cleste, delicat, ce poate fi introdus in locurile greu accesibile, si apuca la fel ca palmele unor maini, capul copilului pentru a-l trage usor afara.

12.In 1590 d.H. olandezii Hans si Zacharias Janssen sunt creditati ca fiind cei care inventeaza microscopul (sau fac pasi decisivi care contribuie la invetia acestuia).                                            

13.In 1500 d.H., un fermier de origine elvetiana, Jacques Nufer, de profesie castrator de porci, realizeaza prima operatie de cezariana, asupra sotiei sale. Pentru ca sotia sa nu putea naste in conditii normale, de teama sa nu piarda si copilul si mama, Jacques a deschis cu un cutit abdomenul acesteia si uterul, reusind sa scoata copilul fara sa-l raneasca. Apoi a cusut rana iar sotia sa s-a vindecat complet, avand apoi in timp inca 5 nasteri, toate pe cale naturala.                  

14.Chirurgul Christiaan Barnard a facut primul transplant de inima, de la om la om, incheiat cu succes, in anul 1967, asistat si de unul din fratii sai, Marius Barnard. Unul din cei 4 frati ai sai, Abraham, murise in urma unei probleme cu inima, la varsta de 5 ani.                              

15.n 1950 (1953?), se efectueaza primul transplant documentat de rinichi, in Statele Unite.                                                                                                                                                              

16.Kim Ung-Yong, nascut in 1963, a intrat in Cartea Recordurilor drept persoana cu cel mai ridicat IQ din lume: 210! (testul Stanford-Binet).La 4 ani citea in japoneza, coreeana, germana si engleza. La 5 ani rezolva probleme complicate de calcule integrale si diferentiali. Mai tarziu, si-a demonstrat in direct la o televiziune japoneza cunostintele de chineza, spaniola, vietnameza, germana, engleza, japoneza si coreeana.Kim a fost student invitat al universitatii Hanyang de la 3 ani pana la 6 ani. La 7 ani a fost invitat sa locuiasca in SUA de catre NASA. Inainte de a implini 15 ani si-a terminat studiile fiind licentiat in fizica la Universitatea de Stat din Colorado. In 1974 a inceput colaborarea cu NASA pana in 1978 cand s-a intors in Coreea unde s-a reorientat catre inginerie. I s-a oferit ocazia sa studieze la cele mai prestigioase universitati din Coreea, dar a ales o universitate de provincie, unde lucreaza si in prezent.Din 2007 este si director adjunct la Universitatea Nationala Chungbuk.

17.Ursul are o dentitie bogata alcatuita din 42 de dinti si masele, bine adaptati pentru o dieta care include cantitati semnificative de vegetatie. Se spune chiar ca dentitia ursului este in proces de evolutie de la o alimentatie predominant carnivora la una predominant ierbivora.
Acest lucru de fapt indica faptul ca ursul este un animal omnivor si oportunist, dieta fiind adaptata in functie de mediu. 
Cele mai notabile exceptii sunt constituite de ursul polar, care se hraneste exclusiv cu animale marine (foci, lei de mare....) si de ursul panda, care mananca aproape exclusiv bambus.

18.Cel mai lung cuvant din DEX are 25 de litere si este : ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE. Sunt si alte cuvinte mai lungi, si anume termeni medicali sau din chimie:DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZa (36 de litere).

19.Localitatea din Romania care are cea mai lunga denumire este un sat din judetul Brasov: Statiunea Climaterica Sambata (27 de litere).                                                                

20.Cuvantul cel mai lung ce contine o singura consoana este: ACIOAIEI (8 litere)                  

21.Cuvantul cel mai scurt ce denumeste o localitate din Romania este Ip.                                

22.Singurele cacofonii acceptate in limba romana sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca, biserica catolica, epoca capitalista, Banca Comerciala.                                              

23.Un om care traieste 70 de ani rosteste peste un miliard ce cuvinte.                                              

24.Singurul cuvant scris INCORECT in toate dictionarele limbii romane este cuvantul... "INCORECT"!                                                                                                                                                

25.In 1888 a fost inventata in Philadelphia prima formula de deodorant.                                          

26.Cercetatorii au descoperit ca mult mai inainte de anul 4000 I.H. in Egipt se foloseau produse cosmetice.                                                                                                                                                      

27.Vietuitoarelor li s-au dat denumiri latinesti de catre botanistul suedez Carolus Linnaeus (1707 1778), cel care a inventat sistemul de clasificare a fiintelor. A fost folosita limba latina deoarece aceasta era limba traditionala a invatatorilor. Astfel ca orice fiinta poate fi identificata de oamenii se stiinta din orice tara.                                                                                                            

28.In 1907 a fost descoperit plasticul de catre Leo Baekeland.                                                            

29.In Australia si California creste cel mai inalt arbore, eucaliptul, atingand 140-160 metri. Aceasta se datoreaza rapiditatii cu care creste, si anume de 7 metri in 2 ani.                                    

30.In Africa creste un arbore renumit pentru circumferinta trunchiului sau (30 de metri) si poate atinge varsta de 5000 de ani. Acest arbore este baobabul.                                                          

31.O mica bomba este bobul de strugure daca il pui in cuptorul cu microunde.                                

32.Se pare ca povestile in care unii cresc intr-un an cat altii in zece se pot implini. Doua pastile de ulei de peste administrate zilnic pot ajuta creierul copiilor sa se dezvolte in trei luni cat in trei ani.                                                                                                                                                                  

33.Cuptorul cu microunde a fost descoperit din intamplare la fel ca si gravitatia. Trecand pe langa un tub radar de masurare a vitezei, respectivul om de stiinta a observat ca i s-a topit ciocolata in buzunar.                                                                                                                                      

34.Pleoapele crocodilului sunt transparente, astfel incat atunci cand se scufunda poate vedea prin apa.                                                                                                                                              

35.Animalul care nu poate scoate limba afara din gura este crocodilul                                                

36.Din veninul cobrei, cel mai veninos sarpe din lume, se obtine antidotul pentru muscaturile de sarpe.                                                                                                                                                             

37.Schimbarea culorii cameleonului, dupa mediul inconjurator, se datoreaza unor celule din piele care se contracta sau se relaxeaza.                                                                                                    

38.In ciuda faptului ca serpii se gasesc in toate colturile planetei noastre, in Irlanda si Noua Zeelanda nu intalnesti nici unul in salbaticie.                                                                                            

39.Se pare ca serpii pot rezista unor perioade foarte lungi de infometare. Un piton aflat in captivitate nu a primit hrana timp de 149 de zile si a pierdut doar 10% din masa corpului.             

40.Singurul continent pe care nu traiesc reptile este Antartica.                                                          

41.Fiintele care nu dorm niciodata sunt furnicile.                                                                                

42.In lume sunt 20.000 de specii de albine.                                                                                        

43.Daca o lacusta poate sari de 20 de ori lungimea corpului ei, un purice poate sari de 350 de ori marimea propriului corp. Daca am pastra proportiile omul ar trebui sa sara un stadion de fotbal.                                                                                                                                                              

44.Dintre pasari, strutul este ”cel mai cel “ cand este vorba de greutate (peste 120 Kg), viteza (70 km/ora), deasemenea are cei mai mari ochi si cel mai mare ou (1,400 kg).                                  

45.Viteza cu care poate ciocani o ciocanitoare este de 20 de ori pe secunda, iar pe zi cam de 8.000-12.000 de ori.                                                                                                                                    

46.Porumbelul voiajor se poate intoarce de la locul de unde a plecat, chiar daca acesta este la o distanta este de 2000 km.                                                                                                                        

47.Bufnita are ochii cat jumatate din marimea capului, acestia fiind imobili. In compensatie are gatul foarte mobil.                                                                                                                                          

48.Flamingo si morcovul au in comun substantele care dau culoarea roz penelor pasarii ,iar legumei culoarea portocaliu.                                                                                                                        

49.Acele pasari care poarta smoching, pinguinii, pot depune ouale si la temperaturi mai scazute de -62 Co.                                                                                                                                                        

50.Desi majoritatea traiesc in zonele reci ale planetei, multi pinguini nu isi pun problema cum sa se incalzeasca, ci cum sa se racoresca.                                                                                                  

51.Albatrosul este singura pasare care poate zbura si dormi in acelasi timp.                                  

52.Pasarea cu cele mai usoare oase este porumbelul.                                                                        

53.Pasarea care nu poate manca orice fel de aliment este papagalul, ciocolata si cartofii prajiti fiindu-i fatale.                                                                                                                                                

54.Se pare ca pasarile nu transpira!                                                                                                    

55.S-a descoperit ca macaitul ratei nu produce ecou. Motivul pentru care se intampla acest lucru este inca necunoscut.                                                                                                                          

56.Cangurul este un animal care nu poate merge cu spatele. El sare mai mult de 12 metri cu o viteza mai mare de 60 km/ora.                                                                                                                

57.Zebra bea foarte multa apa, aproximativ 14 litri pe zi. Dungile a doua zebre nu au niciodata aceeasi aranjare. Acest lucru le ajuta sa scape de pradator. El nu poate urmari nici una cand amandoua alerga.                                                                                                                                          

58.Singurul animal care nu poate sari este elefantul. El poate mirosi apa de la 4 km distanta, iar simtul vizual, care este slab dezvoltat, este compensat de cel audiviv si olfactiv.                          

59.Lana pentru confectionarea a 14 pulovere poate proveni de la o singura oaie.                            

60.Omul are acelasi numar de vertebre la nivelul gatului ca si girafa.                                                   

61.Că virusul gripei provoacă epidemii extinse în lumea întreaga? Virusul gripei poate fi redutabil. În 1918, a provocat o epidemie care a ucis în jur de 20 de milioane de persoane din lumea întreagă, un număr de victime categoric mai mare decât cel produs în de primul război mondial . În prezent, gripa poate fi în general bine tratată, dar rămâne încă o boală foarte răspândită. Există un vaccin împotriva gripei recomandat persoanelor în vârstă şi celor ce suferă de anumite boli, dar trebuie repetat în fiecare an deoarece viruşii se modifică în permanenţă.         

62.Care e cauza febrei musculare? Atunci când muşchii funcţionează, ei produc acid lactic, pe care organismul îl elimină cu ajutorul ficatului. În cazul unui efort susţinut, acidul lactic nu mai poate fi eliminat în totalitate, astfel el se acumulează şi determină dureri musculare: aceasta este febra musculară.                                                                                                                                             

63.Care sunt cei mai înalţi şi cei mai scunzi oameni de pe planetă? Cei mai înalţi sunt cei ce aparţin populaţiei tutsi care trăieţste în Ruwanda ţi Burundi, ţări africane. În medie, bărbaţii au o înălţime de 1,95 m, iar femeile de 1,78m . Cei mai scunzi sunt mbuti, pigmei ce trăiesc în Africa Centrală. În medie bărbaţii măsoară 1,37m, iar femeile 1,35m.                                                              

64.Autostrada Eisenhower din S.U.A. cere ca din fiecare cinci mile una sa fie dreapta. Aceste sectiuni drepte folosesc pe timp de razboi sau alte urgente.                                                                    

65.Podul Universitatii din Boston (pe Commonwealth Avenue, Boston, Massachusetts) este singurul loc din lume unde un vapor poate trece pe sub un tren care trece pe sub o masina care trece pe sub un avion.                                                                                                                                    

66.Pisicile au peste o suta de corzi vocale, pe cand cainii au doar in jur de zece.                                  

67.Ochii nostri au intotdeauna aceeasi marime de la nastere, dar nasul si urechile noastre nu se opresc niciodata din crestere.                                                                                                                    

68.Multi hamsteri clipesc doar cu un ochi pe rand.                                                

69.Dimensiunile lui Barbie daca ar fi fost vie: 39-23-33.

70.Februarie 1865 este singura luna inregistrata in istorie care sa nu fi avut o luna plina.

71.Pentagonul din Arlington, Virginia are un numar de toalete dublu decat necesar. Cand a fost construit in anii 1940, statul Virginia inca mai avea legi de segregatie care cereau toalete separate pentru albi si negri.

72.Nici un cuvant din limba engleza nu rimeaza cu “month” (luna)

73.Exista cate doua carti de credit pentru fiecare persoana din Statele Unite.

74.Universitatea Columbia este cel mai mare proprietar din New York dupa Biserica Catolica.

75.Urina pisicii straluceste la lumina neagra.

76.Leonardo Da Vinci a inventat foarfeca.

77.Sunt necesari circa 2,3 litri de apa pentru a gati macaroane si cam dublul acestei cantitati pentru a curata cratita.

78.In ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a fost domesticit.

79.Bebelusii se nasc fara oasele genunchilor care apar abia la varsta de 2-6 ani.

80.Cel mai inalt punct din Pennsylvania este mai jos decat cel mai jos punct din Colorado.

81.Nucsoara este extrem de otravitoare cand este injectata intravenos.

82.Michael Jordan castiga mai multi bani anual de la Nike decat toti angajatii Nike din Malaysia la un loc.

83.Prima toaleta vazuta la televizor a fost in serialul “Leave It to the Beaver”.

84.In marele incendiu din anul 1666, jumatate din Londra a fost arsa, insa doar sase oameni au fost raniti.

85.Lincoln Logs au fost inventati de fiul lui Frank Lloyd Wright.

86.Unul din motivele pentru care marijuana este astazi ilegala este ca in anii 1930 cultivatorii de bumbac au protestat impotriva fermierilor de canepa, ei considerand acest lucru competitie. Din punct de vedere chimic nu creeaza aceeasi dependenta ca nicotina, alcoolul sau cafeina.

87. O singura persoana din doua miliarde traieste 116 ani sau mai mult.

88.Numele Wendy a fost facut special pentru cartea “Peter Pan”.   

89.In Kentucky, 50 la suta din persoanele care se casatoresc pentru prima data sunt adolescenti.

90.Servetelele nazale au fost initial facute ca bandaje in Primul Razboi Mondial. 

91.Einstein nu a putut vorbi fluent pana la varsta de noua ani. Parintii lui credeau ca ar putea fi retardat.

92.In Los Angeles exista mai putine persoane decat automobile.

93.Circa o treime din americani trag apa la toaleta cat timp sunt inca asezati.

94.Este mai posibil sa fii intepat de o albina pe o vreme cu vant decat pe orice alta vreme.

95.O persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi.

96.Pinguinii pot sari la o inaltime de pana la 1,8 metri.

97.O persoana obisnuita este cu circa 6mm mai inalta pe timp de noapte.

98.Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.

99.Prezervativul, confectionat initial din in, a fost inventat la inceputul anilor 1500.

100.Prima masura cunoscuta de contraceptie au fost excrementele de crocodil, folosit de egipteni in anul 2000 i.Hr.

101.O femeie din Arabia Saudita poate obtine un divort daca sotul ei nu ii ofera cafea.

102.Creierul omului de Neanderthal era mai mare decat al nostru.

103.Benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni.

104.Un bancher pierde in medie circa 250 $ anual.

105.In 1980 exista o singura tara in lume fara telefoane: Bhutan (Asia, m-tii Himalaya).

106.Fiecare persoana are cate o amprenta unica a limbii.

107.Plamanul drept primeste mai mult aer decat cel stang.

108.Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.

109.Guma de mestecat contine cauciuc.

110.Omul poate mirosi cam 5% la fel de bine ca si cainii.

111.Doar 55% dintre americani stiu ca soarele este o stea.

112.Un gandac de bucatarie poate trai cateva saptamani decapitat.

113.Majoritatea masinilor americane claxoneaza in nota la.

114.Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor.

115.Unele paste de dinti contin antigel.

116.Excrementele de pasari reprezinta principalul export al statului Nauru, o insula din Oceanul Pacific.

117.Eticheta cadavrului lui Lee Harvey Oswald (presupusul asasin al lui J.F.Kennedy) a fost vanduta la o licitatie in 1992 pentru 6.600 $.

118.Tantarii au dinti.

119.Serpii care se nasc cu doua capete se bat reciproc pentru mancare.

120.Majoritatea vacilor produc mai mult lapte cand asculta muzica.

121.In 1980 un spital din Las Vegas si-a concediat angajatii pentru ca pariau cand vor muri pacientii.

122.Imparatul aztec Montezuma avea un nepot, Cuitlahac, al carui nume, in traducere libera, inseamna “multe excremente”. 

123.Lui Thomas Edison ii era frica de intuneric. (De aici becul electric?)

124.O persoana face in medie aproximativ 2,5 milioane de pasi pe an.

125.Vacile nu au dinti superiori.

126.In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa li-l taie.

127.Pe parcursul vietii, un om inghite in timpul somnului in jur de opt paianjeni.

128.Barbatii au de sase ori mai multe sanse sa fie loviti de fulger decit femeile.

129.Este anatomic imposibil sa-ti lingi cotul. Cu toate aceste, 75% din cei ce afla incearca sa atinga cotul cu limba.

130.In topul obiectelor cu care se ineaca americanii, scobitoarea este pe primul loc.

131.Sangele homarului este albastru deschis.

132.Inima unui crevete este in cap.

133.Dihorii dorm 20 ore pe zi. Melcii pot dormi 3 ani.

134.Pana in varful Turnului Eiffel sunt 1.792 de trepte;

135.1 kg de lamai contine mai mult zahar decat un kg de capsuni;

136.Hitler si Napoleon aveau fiecare numai cate un testicul;

137.Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai mare decat oul din care abia a iesit;

138.Oamenii si delfinii sunt singurele specii care fac sex de placere;

139.Persoanele dreptace, traiesc, in general, cu 7 ani mai mult decat persoanele stangace;

140.Prima locomotiva cu abur avea “marea” viteza de 8 km/ora (trenurile moderne calatoresc cu viteza de 500 km/ora;

141.Al 2-lea fluviu al Europei (dupa Volga) si al 26-lea din lume, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea
Neagra in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca insemna tot Padurea Neagra;

142.Singura data din istorie cand a nins in Desertul Sahara a fost in 18 febr 1979;

143.Un om se naste cu 300 de oase, dar cand devine adult nu mai are decat 206 oase;

144.Cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima;

145.Palatul Buckingham are 602 de incaperi.

150.Detectorul de minciuni a fost inventat de John Augustus Larson in 1921.

146.Hartia a fost inventata in sec. II de catre un eunuc chinez;

147.Intregul nume al Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula;

148.Timp de 186 de zile nu se poate vedea soarele la Polul Nord;

149.Scaunul electric a fost inventat de un dentist;

150.Marea Moarta , aflata la 397 de metri sub nivelul marii, este punctul cu cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului.

151.Pestera cea mai adanca este in Franta, denumita Gouffre Jean Bernard si are o adancime de 1724.
152.
Valea cea mai adanca, avand ,mai mult de 4 km, adancime, a fost scobita de apele Kali Gandak din Himalaya.

153.Umbra cea mai lunga o are vulcanul Pico de Teide de pe insula Tenerife(3718 metri inaltime).La apus de soare, umbra se intinde pe o lungime de 200 km.

154.Nilul este fluviul cel mai lung din lume, cu 6690 km, urmat de Yangtze(6300 km)si Amazon(6296 km).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Labels

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive