Strâmtoarea Tiran (în alfabetul arab: مضيق تيران ), (în alfabetul ebraic: מצרי טיראן, transliterare în limba ebraică: Meitzarey Tiran) este o strâmtoarea maritimă îngustă, cu o lăţime de 13 km (8 mile), formată între Peninsula Sinai şi Peninsula Arabică care separă Golful Aqaba de Marea Roşie.

Denumirea Strâmtorii provine de la Insula Tiran localizată între cele două ţărmuri, pe care s-a instalat un post de observaţie al Forţei Multinaţionale de Pace cu scopul de a garanta libera circulaţie prin strâmtoare. Insula Sanafir se află la est de Insula Tiran, creând două strâmtori între Insula Tiran şi Arabia Saudită.

Documentele internaţionale se referă uneori la Strâmtoarea Tiran şi alteori la Strâmtorile Tiran. Există mai multe treceri formate de insule între Egipt şi Arabia Saudită. Strâmtoarea din partea de vest, cea delimitată de statul Egipt şi Insula Tiran, controlată de către oraşul egiptean Sharm el-Sheikh este denumită Strâmtoarea Tiran. Strâmtoarea Tiran, aflată la intrarea în golf, are o lăţime de 340 metri şi o adâncime de 150-200 metri, suficientă pentru a permite trecerea navelor mari.

Există aici două treceri destul de adânci pentru a naviga pe acolo navele maritime lungi. Trecerea Enterprise, cu o adâncime de 300 metri, este situată chiar în apropiere de ţărmul egiptean, în timp ce trecerea Grafton aflată la est, în apropiere de Insula Tiran, are 70-80 metri adâncime. La est de Insula Tiran, între aceasta şi Arabia Saudită, strâmtorile nu sunt destul de adânci pentru a permite trecerea vaselor maritime, canalul dintre insule având doar 18 metri adâncime. Partea navigabilă se afla între Insula Tiran şi coasta egipteană, fiind astfel uşor controlabilă de pe ţărm.
 
Importanţa strategică

Strâmtoarea Tiran a fost plasată în anul 1882, când întreaga zonă se afla sub suzeranitatea Imperiului Otoman, în regimul "apelor internaţionale".

Accesul către unicul port maritim al Iordaniei de la Aqaba şi către unicul port maritim de la Oceanul Indian al Israelului, portul Eilat se face prin traversarea Golfului Aqaba, ceea ce îi conferă Strâmtorii Tiran o importanţă strategică. Această importanţă strategică a fost una din cauzele care au dus la declanşarea Războiului Arabo-Israelian din secolul al XX-lea.

Închiderea Strâmtorii în anul 1956 de către egipteni a constituit unul din pretextele dezlănţuirii campaniei Israelului în Sinai, în cursul căreia forţele sale armate ocupaseră oraşul egiptean Sharm el-Sheikh. Retragerea acestora în anul 1957 a fost condiţionată de primirea unor garanţii internaţionale privind libera circulaţie în Golful Aqaba. De asemenea, blocarea Strâmtorii a fost o cauză şi a declanşării Războiului de Şase Zile din anul 1967 în care Egiptul a blocat Strâmtoarea nepermiţând trecerea navelor maritime ale Israelului, precum şi a celor care transportau mărfuri pentru Israel.

În prezent există un proiect de construire a unui pod în lungime de 15-16 km (9,3 mile) de-a lungul Strâmtorii, legând Egiptul şi Arabia Saudită, proiect care se află actualmente în studiul guvernului egiptean.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Labels

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive