Madagascar sau cel de-al optulea continent. Biologic vorbind, aceasta insula de 1000 de mile, a patra ca marime din lume, poate fi considerata un alt continent. Acum 160 de milioane de ani, aceasta insula s-a desprins din Gondwana, megacontinentul stravechi din care mai faceau parte Australia, India, Africa si Antartica. 
Primii oameni care au pasit pe insula veneau din sudul Asiei de Est, cei mai numerosi fiind cei din Indonezia si Malaezia. Au ajuns aici in secolul XIV, migratia indoneziana a continuand si in secolul XV, cand sosesc si triburi din Africa de Est. Sclavi africani, arabi, indieni si comerciantii portughezi, pirati din Europa, colonisti francezi s-au amestecat cu populatia bastinasa si au determinat consolidarea, pana in secolul 18, a triburilor oficiale care locuiesc si astazi pe insula Madagascar. 
Portughezii au fost primii europeni care au patruns pe insula sub comanda lui Diego Diaz in anul 1500. Pentru ca nu au gasit aici aur, fildes si nici macar condimente, acestia si-au pierdut interesul pentru noul teritoriu descoperit. In acelasi timp, au adus pe insula primele arme de foc pe care le ofereau in schimbul sclavilor. In secolele care au urmat, portughezii, danezii si britanicii au esuat pe rand in incercarea de a crea baze permanente pe noul continent descoperit. 
O contributie deosebita la evolutia populatiei de pe insula au avut-o piratii si comorile pe care le-au ingropat aici, dar si noilor familii intemeiate mai ales in regiunea Ile Sainte Marie. In continuare, peste 1000 de pirati de origine engleza, franceza,portugheza, daneza si americana au creat pe teritoriul Madagascarului adevarate baze. De aici atacau navele care traversau Capul Bunei Sperante. Schimbul de arme cu sclavi au dus la intemeierea regatului Malagasy, si curand au aparut state rivale. 
Pana la sfarsitul secolului XVIII, clanul Merina si-a impus dominatia si influenta britanica s-a pastrat pana in secolul XX. Din anul 1883, suprematia Marii Britanii pe insula a inceput sa decada, locul ei fiind luat de Franta. Francezii au atacat din coasta de vest a insulei in anul 1895, reusind sa surprinda apararea clanului Merina. A fost instaurata o administratie coloniala cu Generalul Joseph Gallieni ca primul guvernator general. A exilat-o pe regina Ranavalona III in Algeria in 1897, abolind astfel monarhia. Dupa ce a suprimat complet dominatia britanica, a zdrobit limba malagasy, declarand franceza oficiala. De asermenea, francezii au eliminat sclavia, dar doar teoretic. Practic, au introdus taxe atat de costisitioare incat cei mai multi nu-si puteau permite sale plateasca si erau nevoiti sa munceasca in schimb.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Labels

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive