Strâmtoarea Danemarcei (în daneză Danmarksstrædet, în islandeză Grænlandssund), este o strâmtoare între Groenlanda (în nord-vest) şi Islanda (în sud-est) care face legătura între Oceanul Arctic şi Oceanul Atlantic. Insula norvegiană Jan Mayen este situată la nord-est de această strâmtoare.

Are o lungime de 480 km şi o lăţime minimă de 290 km. Curentul rece al Groenlandei de Est trece prin strâmtoare spre sud, transportând spre Oceanul Atlantic de Nord aisberguri  dar şi cantităţi mari de nutrienţi, permiţând astfel dezvoltarea unor bancuri mari de peşti. Din această cauză, Strâmtoarea Danemarcei are o importanţă mare pentru pescuit, dar serveşte şi ca zonă de hrănire pentru mamifere marine mari, cum ar fi balenele cu cocoaşă  sau balenele pitice nordice . Din octombrie până în iunie, zona strâmtorii este acoperită de gheaţă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a avut loc, în 24 mai 1941 Bătălia din Strâmtoarea Danemarcei. În cursul ei, cuirasatul german Bismarck a scufundat crucişătorul greu britanic HMS Hood şi a avariat uşor cuirasatul Prince of Wales, dar a fost avariat la rândul său de ultimul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Labels

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive