Egiptul Antic era dominat de doua elemente: desertul ostil si Nilul datator de viata. Pentru ca viata depindea de fasiile inguste de teren locuibil de pe fiecare mal al fluviului, importante centre politice, religioase si sociale s-au dezvoltat pe tot firul apei.
Vechii egipteni venerau efectiv sute de zeitati, fiecare guvernand diverse aspecte ale vietii spirituale sau de zi cu zi. Nu exista nici un zeu suprem definit in mod clar, ci doar diverse culturi care au dominat in diverse perioade, desi cel mai aproape de statutul de zeitate suprema se situau zeii Amun si Re. 
Amun
Amun inseamna `cel invizibil` si exista putine povesti despre el, desi era considerat creatorul tuturor lucrurilor. In ciuda lipsei de informatie mitologica, el a ajuns sa fie un zeu foarte important.In perioada Regatului Mijlociu, un centru de cult important i-a fost inchinat la Teba (Luxorul de astazi), unde a fost asociat cu zeul soarelui Re si venerat sub numele de Amun-Re. Mai tarziu, a devenit preferatul familiei regale, iar in timpul Dinastiei a 18-a i-a depasit ca importanta pe toti ceilalti zei. Un templu splendid, ridicat in cinstea sa la Karnak, a supravietuit pana in zilele noastre.
Re
Re lua pe parcursul zilei mai multe forme. Era un zeu viu ziua si mort noaptea.Se nastea in zori, cand era un copilas, devenea barbat in putere la pranz si era batran la apus, urmand ca a doua zi sa se nasca din nou. In timpul zilei, naviga pe cer cu barca sa numita `Luntrea milioanelor de ani`. Astfel isi explicau egiptenii trecerea soarelui pe bolta. Centrul principal de venerare a lui Re era la Heliopolis. Re era considerat tatal faraonilor si al tuturor zeitatilor importante. Initial, Horus era zeul cerului, care domina Egiptul ca un soim, pentru a-l proteja pe tatal sau, regele Osiris. Dupa ce Horus l-a infrant pe Seth, ucigasul tatalui sau, a devenit regele Egiptului. Este intruchipat purtand o coroana cu portiunea superioara alba, reprezentand Egiptul de Sus, si portiunea inferioara rosie, reprezentand Egiptul de Jos. Din acest motiv, conducatorii Egiptului se identificau intotdeauna cu Horus in timpul vietii, devenind intruchiparea lui Osiris dupa ce mureau. Horus era venerat in centre de cult precum Behdet, Hierakonpolis si Edfu, iar ochiul lui Horus era considerat a fi o amuleta puternica. 
Osiris 
Osiris era unul dintre copiii lui Nut si Geb, impreuna cu sora sa Isis (cu care s-a casatorit) si cu invidiosul sau frate Seth, care in final l-a ucis. Osiris apare ca o mumie cu barba, care poarta imblaciul si carja, insemnele puterii supreme. Poarta coroana alba a Egiptului de Sus, inconjurata de pene rosii. Are pielea verde, pentru a reprezenta vegetatia. Ca rege, el i-a invatat pe egipteni cum sa isi cultive pamanturile. Desi este zeul lumii de dincolo, nu este o zeitate malefica sau sumbra. Dimpotriva, el reprezinta speranta nutrita de egipteni ca se vor bucura de o viata vesnica, plina de glorie.
Isis
Isis a fost venerata in tot regatul, in cea mai mare parte a istoriei Egiptului, desi principalul sau centru de cult a fost in Philae. Mitologia o prezinta folosindu-si puterile magice pentru a-i insufla din nou viata sotului ei Osiris, dupa ce acesta fusese ucis, iar trupul ii fusese taiat in bucati. Isis si-a castigat puterile silindu-l pe tatal sau Re sa ii dezvaluie numele lui tainic. Re era batran si uneori ii curgea saliva din gura.
Isis a adunat aceasta saliva, din care a facut un sarpe veninos, care l-a muscat pe Re. Isis i-a promis ca il va vindeca doar daca ii va marturisi numele sau tainic. In agonie, Re i l-a spus si, astfel, i-a transmis fiicei sale puterile lui magice.Isis a fost venerata in tot regatul, in cea mai mare parte a istoriei Egiptului, desi principalul sau centru de cult a fost in Philae. Mitologia o prezinta folosindu-si puterile magice pentru a-i insufla din nou viata sotului ei Osiris, dupa ce acesta fusese ucis, iar trupul ii fusese taiat in bucati.
Anubis
Anubis era un zeu stravechi, care ii calauzea pe morti in drumul catre lumea de dincolo, cu mult inainte ca Osiris sa devina o zeitate importanta. Pe de alta parte, mumificandu-l pe Osiris dupa ce acesta a fost ucis, Anubis a devenit zeitatea protectoare a imbalsamatorilor. Anubis era asociat cu Maat, zeita dreptatii.Egiptenii credeau ca, atunci cand omul moare, ajunge in Sala Mortilor. Aici, Anubis ii pune inima in balanta cu o pana a lui Maat, dupa ce verifica mai intai cantarul, pentru a fi sigur ca este corect. Daca inima mortului era mai grea decat pana, era devorata de un demon. 
Bastet
Cand grecii au sosit in Egipt, au asociat-o pe Bastet cu Artemis, deci aceasta a incetat sa mai fie o zeitate solara, devenind in schimb zeita Lunii. Cu timpul, ea si-a pierdut forma initiala a capului de pisica salbatica sau de leu, capatand cap de pisica domestica.Pisicile erau foarte importante pentru vechii egipteni, caci protejau granele de rozatoare, iar Bastet era zeita protectoare a pisicilor. Uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea. Cand murea o pisica, stapanii isi radeau sprancenele in semn de doliu si uneori cereau ca animalul sa fie mumificat.
Bastet era adesea venerata alaturi de Sakhmet, zeita cu cap de leu a Memfisului.


Introducere
Istoria incasa incepe in jurul anului 1100, cand cateva triburi au coborat din munti si s-au stabilit in Cuzco. In perioada 1438 - 1532, ei au fondat cel mai mare imperiu al perioadei pre-hispanice.
Origini
Legendele povestesc despre inceputurile obscure ale incasilor. Conform acestor relatari, patru frati au format familia Inca.Arheologii inca nu sunt cu totii de acord, dar se pare ca incasii veneau din regiunile aride, muntoase, situate in partea centrala a Anzilor. Din motive inca necunoscute, ei au plecat din locurile lor de bastina, cautand un loc nou unde sa se stabileasca. Sosind in Cuzco in jurul anului 1100, au decis sa ramana aici, in primul rand pentru ca au gasit un teren bun, arabil, precum si pentru protectia pe care muntii le-o ofereau in fata potentialilor inamici. Cuzco este o vale andina bogata, situata la confluenta a doua riuri: Huantanay si Tullumayo, inconjurata de munti care ajung pana la 3000 m inaltime. Pentru a se stabili in Cuzco, incasii i-au cucerit pe cei care traiau deja in regiune. Aceasta populatie vorbea probabil limba Aymará. Cercetatorii spun ca incasii s-au aliat cu lorzii din regiunea Titicaca, apoi au mentinut legaturi economice puternice cu acestia. Mitologia incasa atribuie fondarea orasului Cuzco lui Manco Capac, pe care il considera un erou si totodata un zeu. El a fost primul Inca, nume dat ulterior tuturor regilor. Manco Capac a stabilit primele reguli pentru organizarea societatii, care a fost la inceput un stat mic, fara putere. O serie de regi legendari incepe o data cu succesorul lui Manco Cápac, Sinchi Roca, al carui nume inseamna "razboinicul erou". Acesti regi au fortificat asezarea Cuzco si au dominat regiunea pana la Lacul Titicaca.
Imperiul
Incasii au fondat cel mai mare imperiu al Americilor din perioada pre-hispanica. Teritoriul imperiului era locuit de 15-30 milioane oameni.Incasii isi numeau imperiul Tahuantinsuyo, care inseamna "cele patru colturi ale lumii". Era impartit in patru parti care, la randul lor, erau impartite in provincii. Conducatorul imperiului era Inca, iar regiunile cucerite erau conduse de curacas sau guvernatori provinciali. Istoria imperiului incepe in 1438, cu Pachacútec. Acest rege, al carui nume inseamna "transformatorul lumii" se pare ca a fost un general care a avut noroc in razboiul impotriva populatiei Chancas, triburi feroce din nord, care au atacat Cuzco si au fost la un pas de a-l distruge complet. Dupa victoria sa, Pachacútec a fost numit Inca si a lansat o serie de expeditii militare in nord, ajungand pana pe teritoriul de astazi al Ecuadorului. Mai tarziu, i-a cedat operatiunile militare fiului sau Túpac, iar el s-a ocupat de organizarea teritoriilor care formau imperiul, si anume incepand prin a da ordinul de a confectiona o harta a acestuia din lut. Pachacútec a avut ideea de a integra populatiile cucerite in Imperiu, fara a-i trata ca pe niste supusi. 
El a combinat un sistem de impozite in functie de productie si distributie. De asemenea, a introdus un sistem de reglare a muncilor agricole, specificand anotimpurile potrivite pentru insamantat, si recoltat. In acest scop, el a poruncit sa fie ridicate coloane pe tot teritoriul Imperiului, pentru a indica pozitia exacta a soarelui si a stelelor. Pachacútec a murit in 1471, iar fiul sau Túpac Yupanqui a mostenit tronul.
Ascensiune si decadere
Imperiul Incas a atins cea mai mare intindere in perioada 1471-1532, incluzand teritoriile unde astazi se afla sudul Columbiei, tot Ecuadorul, Peru, Bolivia si partea de nord din Chile si Argentina.
Inca Túpac Yupanqui a condus imperiul din 1471 pana in 1493. Acest mare cuceritor a extins granita de sud a imperiului, coborand pana in nordul Chile si pe coasta, cucerind si puternicul regat Chimú. Pentru a-i infrange, el a trebuit sa distruga apeductele care le aduceau apa potabila din munti.
Totusi, acest Inca nu a reusit sa cucereasca si jungla amazoniana. Pentru a impiedica o posibila invazie, el a cerut sa se construiasca fortificatii in defileurile din munti care duc spre aceasta regiune.
Túpac Yupanqui a murit in 1493, in urma luptei dintre sotiile sale, caci fiecare dintre ele isi dorea ca fiul ei sa fie urmas la tron. Una dintre sotii l-a otravit pe Túpac Yupanqui, declansand astfel un razboi civil si toate complicatiile care au decurs de aici. In final, Huayna Cápac a castigat puterea. El era fiul pe care Inca il desemnase ca mostenitor inainte de a muri. Astfel a inceput perioada in care Imperiul Tahuantinsuyo, a atins cea mai mare intindere, dar care a generat si prabusirea sa, in final.
Huayna Cápac era in plina campanie de cucerire cand s-a imbolnavit brusc si a murit in 1527. El apucase mai intai, ca masura de precautie, sa il desemneze pe fiul care urma sa mosteneasca tronul, insa acesta a murit si el.
Doi frati au fost propusi ca succesori, Huáscar, iubit de aristocratia din Cuzco, si Atahualpa, sustinut de armata. Ca urmare, a izbucnit un razboi civil, intre 1528 si 1532, declansand cel mai cumplit macel din istoria Imperiului. In final, Huáscar a fost infrant si asasinat. Cat despre Atahualpa, el a fost capturat de spanioli, care s-au aliat cu inamicii incasilor pentru a-i putea cuceri.

Perioada imperiala a fost culmea civilizatiei romane. S-a ridicat din ruinele Republicii si a supravietuit pana in secolul V e.n. Istoria sa este insa impartita in perioade de putere si glorie, avant cultural si realizari, urmate de un declin lent.
Originile Imperiului
Doua figuri au dominat finalul guvernarii Republicii si inceputurile Imperiului: Iulius Cezar si Augustus. Iulius Cezar a fost un general si un politician genial, care a transformat in avantaje personale problemele Romei. Pentru inceput, el a format cu consulii Pompei si Crassus o alianta de guvernare, denumita Primul Triumvirat. Apoi, la moartea lui Crassus, el i-a declarat razboi lui Pompei si Senatului, pentru a guverna Roma singur. Greseala sa a fost insa ca s-a autoproclamat dictator pe viata, ceea ce a dus la asasinarea sa.Au urmat alti 14 ani de razboaie civile intre mostenitorul desemnat de Cezar, Augustus, si mana dreapta a lui Cezar, Marc Antoniu. Cand Augustus l-a infrant pe Antoniu la Actium, in anul 31 i.e.n., a dobandit puterea deplina asupra Romei. In mod inteligent, Augustus a decis sa nu devina dictator, precum Cezar, ci sa formeze Principatul, care i-a conferit puterea reala - pe viata - desi el parea sa permita Senatului sa joace un rol mult mai important decat in realitate. Astfel s-a nascut Imperiul Roman. 
Declinul si prabusirea Imperiului
Se pare ca Imperiul a intrat in declin in secolul IV e.n. Vastele sale teritorii erau din ce in ce mai dificil de protejat. Valurile navalirilor barbare din secolele III si V au solicitat la maximum resursele armatei. Aceste invazii au avut si efecte economice, caci au afectat comertul, iar armata a solicitat in plus subventii din fondurile destinate candva constructiilor si ceremoniilor publice.
Dezvoltarea crestinismului a avut un impact la fel de important. Aristocratii si persoanele educate au ales viata in sanul Bisericii in locul vietii politice, slabind astfel structurile conducatoare ale Romei. Oamenii au lasat templele si forumul roman sa se degradeze, migrand catre noile biserici ridicate la marginea cetatii.
In secolul V, Imperiul era deja in ruina. In anul 455 e.n., vandalii au pradat chiar Roma. In 476 e.n. a abdicat ultimul imparat roman, Romulus Augustus. Acesta a fost sfarsitul Imperiului Roman de Apus, insa Imperiul Roman de Rasarit a dainuit pana in secolul XV. 
Cand Iulius Cezar a pus capat Republicii ca forma de guvernare, a intemeiat o dinastie de imparati care avea sa ramana in istorie… din diverse motive. Unii au fost lideri exemplari. Altii au fost rai sau chiar nebuni. Indiferent de calitatile lor, cea mai mare parte a lumii occidentale era la mana imparatilor romani.
Iulius Cezar
Iulius Cezar ramane in istorie drept unul dintre cei mai mari lideri ai Romei, desi nu a fost niciodata imparat cu adevarat.Provenea dintr-o familie cu multe relatii si, bizuindu-se pe aceste relatii pentru a castiga sprijinul poporului, a urcat treptele ierarhiei in Senat. O vreme, a condus Roma impreuna cu Pompei si Crassus, acest trio de consuli fiind numit Triumvirat. Sub domnia sa, Imperiul a cucerit Franta si Belgia si a organizat doua expeditii de prada in Britania. Apoi, dupa un lung razboi civil impotriva lui Pompei, s-a autoproclamat consul si dictator.Prabusirea sa s-a produs in momentul cand a incercat sa isi aroge pe viata acest titlu temporar. Inamicii sau au considerat ca ar fi un pas inapoi catre vechiul sistem de tiranie monarhica si, pe 15 martie 44 i.e.n., un grup de conspiratori condusi de Brutus si Cassius l-a injunghiat mortal chiar pe treptele Senatului. 
Augustus
Augustus, nascut Gaius Octavius, a fost mostenitorul desemnat de Cezar, ceea ce insa nu a putut impiedica o lupta apriga pentru putere cu Marc Antoniu. Octavian, cum era numit pe atunci Augustus, l-a infrant pe Antoniu in lupta de la Actium, in anul 31 i.e.n. In urma infrangerii, Antoniu si iubita sa Cleopatra s-au sinucis. In anul 27 e.n., Senatul i-a dat lui Octavian puterea legala de a guverna problemele religioase, militare si civile ale Romei, iar el si-a schimbat numele in Augustus.
Augustus a repurtat numeroase succese. A adus pacea dupa ani de zile de conflicte si a conferit tuturor italienilor cetatenia romana. A eliminat coruptia din guvern si a permis cetatenilor din clasele inferioare sa obtina functii publice. A transformat armata dintr-un serviciu voluntar intr-o forta de lupta profesionista. A stabilit un sistem monetar solid, primul sistem postal din lume si a ridicat numeroase cladiri frumoase.
Inainte de a muri, l-a desemnat pe Tiberius drept mostenitor al sau, punand capat pentru totdeauna Republicii ca forma de guvernare. 
Caligula
Adevaratul nume al lui Caligula era Gaius Iulius Cezar Germanicus. A fost poreclit Caligula (''Mica Ghetuta'') cand era copil, din cauza uniformei militare in miniatura pe care o purta.
In ciuda unui inceput mai dubios, caci se zvonea ca il sufocase pe fostul imparat, Tiberius, si isi asigurase succesiunea cerand ca fiul lui Tiberius sa fie executat, la inceput Caligula a fost indragit de popor. Organiza jocuri opulente si abolise taxele pentru sclavi. Dupa sapte luni insa, s-a imbolnavit si, dupa aceasta boala, s-a schimbat complet. Organiza false procese pentru a colecta bani, ii umilea pe senatori, cerea sa fie tratat ca un zeu si avea relatii incestuoase cu cele trei surori ale sale. In scurta vreme, cei aflati la putere s-au saturat si Garda Pretoriana i-a asasinat pe Caligula, fiica si sotia sa. El avea doar 29 de ani la momentul respectiv.
Claudius
Legaturile imperiale ale lui Claudius erau solide, insa infirmitatile sale si lipsa de experienta militara nu il faceau deloc candidatul ideal ca imparat.De fapt, era un barbat invatat si s-a dovedit un imparat capabil, care a condus un program de lucrari publice si reforme administrative importante. Lui i se datoreaza anexarea Britaniei la Imperiul Roman, in anul 43 i.e.n.Era insa un personaj detestat, in special de catre Senat. Sotia sa Messallina a conspirat impotriva lui cu consulul Silius, iar Claudius i-a executat. A doua sa sotie Agrippina a complotat pentru ca mostenitorul tronului sa fie fiul ei Domitius (ulterior devenit Nero), nu fiul lui Claudius, Britannicus. Claudius l-a adoptat pe Domitius, dar Agrippina tot l-a otravit cu o mancare preparata cu ciuperci, apoi l-a facut pe Nero imparat. Foarte cinic, dupa moartea lui Claudius, Nero l-a zeificat.
Nero era mai interesat de arta si de aventuri sexuale decat de guvernare, astfel incat a lasat Roma pe mainile consilierilor sai de incredere Seneca si Burrus.Curand insa, situatia s-a inrautatit. Dupa ce s-a culcat cu mama sa, a pus sa fie ucisa pentru ca ar fi complotat impotriva lui. Pierdea vremea cu curse de care si a cerut ca sotia sa sa fie ucisa, pentru a se putea casatori cu amanta sa, Poppaea (pe care, ulterior, a ucis-o in bataie cand aceasta era insarcinata). Lipsa de popularitate a facut sa fie invinuit pe nedrept pentru Marele Incendiu care a mistuit Roma in anul 64 e.n. Nero a dat vina pe crestini, pe atunci o secta religioasa neinsemnata si lipsita de popularitate. A pus ca mii de crestini sa fie ucisi, fie in Colosseum, fie ungandu-i cu smoala si arzandu-i de vii, ca pe niste torte umane. Respins de toti, amenintat de comploturi, in final Nero s-a sinucis la varsta de 30 de ani.

              Londra, Parisul si New York-ul se numara printre cele mai mari si mai importante orase din lume. Toate trei se pot mandri cu o istorie indelungata si plina de evenimente. Dar care sunt originile lor? Cine si cand a intemeiat aceste orase? 
Londra  o fosta asezare comerciala romana
Pe locul unde se ridica astazi Londra se afla candva o obscura asezare celtica. In anul 43 e.n. a fost cucerita de romani, care au denumit-o Londinium. Romanii au construit un pod peste raul Tamisa si au folosit aceasta asezare ca punct de plecare pentru transporturile navale de produse agricole sau minerale. 
Sub conducerea lui Septimius Severus, Londinium a devenit rapid principalul centru comercial din provincia Britania Superior. In anul 61 e.n., o banda de rebeli britoni, condusi de regina Boadicea, au distrus aceasta asezare, dar Londinium a fost reconstruit in scurta vreme si inconjurat cu un zid de aparare in secolul al II-lea e.n. Cand insa romanii au parasit Britania, la inceputul secolului al V-lea e.n., dupa cucerirea anglo-saxona, orasul a redevenit temporar un loc neinsemnat. Sub ocupatie daneza, multe parti ale Londrei au fost pur si simplu lasate in paragina. 
In anul 886, saxonii, condusi de regele Alfred cel Mare, au cucerit o mare parte din oras, care fusese resedinta de scaun a regilor Essex-ului, inca din secolul al VII-lea. Apoi, in anul 1066, normanzii au cucerit orasul si, dupa victoria obtinuta in batalia de la Hastings, Wilhelm Cuceritorul a fost primul rege incoronat la Westminster Abbey. El a garantat orasului privilegii deosebite. In anii care au urmat, orasul s-a luptat pentru a-si obtine independenta politica si economica. In 1192, cetatenii Londrei au ales primul Lord Primar, iar din 1351, Consiliul Londrei. Pana la sfarsitul secolului al XIV-lea, monarhul aflat pe tron avea voie sa intre doar cu permisiune speciala in orasul liber al Londrei, care era guvernat independent. Dezvoltarea orasului se afla in mainile unei elite a breslei negustorilor, care au pus pe picioare comertul englezesc, ca membri in Hansebund.
Parisul intemeiat de gali
La jumatatea secolului al III-lea i.e.n., parisii, un trib galic, au colonizat insula de pe Sena, Ile de la Cité, si au intemeiat asezarea Lutuhezi, numita ulterior Lutetia Parisiorum. In anul 52 i.e.n., aceasta asezare fortificata a fost cucerita de romani. Desi in secolul I e.n. au fost construite pe malul stang al Senei bai termale, un forum si un amfiteatru, Lutetia a ramas un oras destul de neinsemnat in Galia romana. Invazia merovingienilor in anul 486 e.n. a pus capat stapanirii romane. 
Sub domnia lui Clovis I, Parisul a devenit capitala Frantei in anul 508 e.n. Sub domnia dinastiei carolingiene, orasul a fost atacat in repetate randuri de normanzi si a coborat temporar la statutul de resedinta a unor conti. La sfarsitul secolului al X-lea, capetienii au stabilit capitala Frantei la Paris. Filip al II-lea, denumit si Filip August (1180-1223) a cerut ca orasul, care avea aproximativ 100.000 de locuitori, sa fie fortificat, si astfel Parisul a devenit resedinta oficiala a regilor Frantei. 
In 1301, un palat regal a fost construit pe Ile de la Cité. Zidul de pe malul stang al Senei a fost reconstruit sub domnia lui Carol al V-lea, pentru a apara mai bine orasul impotriva englezilor, iar in 1370 el a cerut ca un alt zid sa fie construit pe malul drept al Senei. Pe locul acesta se intind astazi marile bulevarde ale Parisului. Incepand din secolul al XVII-lea, familia regala s-a mutat la Versailles, insa datorita rolului sau jucat in economie, Parisul a ramas cel mai important oras al tarii.
       New York City colonizat de olandezi
Zona din jurul New York-ului modern a fost initial locuita de triburile de irochezi si Algonquin (sau Algonkin). Navigatorul florentin Giovanni da Verrazzano, care naviga din insarcinarea regelui Francisc I, a fost primul european care a acostat in Golful New York, in anul 1524. Verrazzano a descoperit regiunea Manhattan, pe care bastinasii o numeau "Manahatta", dar si raul care ulterior a fost numit Hudson, in onoarea exploratorului Henry Hudson. In jurul anului 1620, compania Dutch West Indian a fondat aici colonia Nieuw Nederland, iar in 1626, ei l-au insarcinat pe Peter Minnewit, un german aflat in serviciul lor, sa intemeieze asezarea comerciala Nieuw Amsterdam in extremitatea sudica a insulei Manhattan. Noi si noi asezari au aparut si s-au dezvoltat rapid in jurul acestui centru comercial, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, apoi au devenit mici burguri cunoscute sub numele de Bronx, Brooklyn, Queens si Staten Island. In 1664, Peter Stuyvesant, guvernatorul de atunci al coloniei, a capitulat in fata englezilor, care au redenumit orasul New York, in cinstea ducelui de York. Cinci ani mai tarziu, olandezii si-au recucerit colonia. In final insa, aceasta a intrat definitiv sub stapanire britanica in 1674. Primele atestari scrise ale orasului New York dateaza din anul 1683. 
Ascensiunea
De la originile lor umile, de marunte asezari si puncte comerciale, Londra, Parisul si New York-ul au crescut inexorabil, devenind centre ale comertului international si bastioane ale influentei politice si culturale. Nici razboaiele, nici revolutiile, nici alte tipuri de catastrofe nu au reusit sa impiedice acest proces de dezvoltare. 
Londra un oras al dezvoltarii explozive, in pofida Marii Ciume si a Marelui Incendiu
Istoria tulbure a Londrei include numeroase dezastre. In secolului al XVI-lea, s-au format primele mari companii comerciale si au inceput primele schimburi de bunuri si produse, care au contribuit la dezvoltarea economica rapida a orasului. In perioada 1664-65, insa, orasul a fost devastat de Marea Ciuma, care a facut ravagii, soldandu-se cu peste 70.000 de victime. 
In luna septembrie a anului urmator, un incendiu cumplit a distrus portiuni masive din vechiul oras. Aproximativ 13.000 de case si 89 de biserici au fost mistuite de flacari. Lucrarile de reconstructie s-au bazat in principal pe schitele facute de Sir Christopher Wren, iar orasul s-a extins catre vest, spre comunitatile din Kensington si Chelsea. In anii care au urmat, multe piete publice mari  printre care Grosvenor, Berkeley si Hanover Square au fost construite in aceste noi suburbii, in extremitatile vestice ale orasului. S-a imbunatatit calitatea rezervelor de apa, au fost construite sisteme de canalizare si strazile au fost pavate cu pietre. 
In perioada 1675 - 1711, Wren a incheiat lucrarile la marea sa capodopera: catedrala St. Paul, cu un dom inalt de 110 metri. Spre finalul secolului al XVII-lea a fost construit Soho, o retea de strazi in unghiuri drepte care inconjoara Soho Square, precum si noul cartier Westminster. 
Paris sange si revolutie
Si Paris a fost nevoit sa supravietuiasca unui numar de catastrofe inainte de a deveni o metropola internationala. In perioada 1420 - 1436, in timpul Razboiului de o suta de ani, orasul a fost sub ocupatie britanica. In timpul razboaielor hughenote, care au inceput in 1562, dupa masacrul de la Vassy, Parisul a ramas un bastion al catolicismului. 
Pe 14 august 1572 – de ziua Sf. Bartolomeu – mii de protestanti francezi au fost ucisi in Paris si in regiunile invecinate. Au existat insa si elemente pozitive: Ludovic al XIV-lea, care a domnit incepand din 1643, a introdus o serie de masuri de modernizare, intre care imbunatatirea rezervelor de apa si mai multe spitale administrate de stat. De asemenea, el a cerut ca zidurile vechiului oras sa fie daramate si in locul lor a construit marile bulevarde. 
In 1789, Revolutia Franceza a inceput cu caderea Bastiliei. Poporul din Paris a deschis drumul catre abolirea monarhiei si proclamarea primei Republici franceze. Pentru aparare au fost ridicate noi fortificatii in perioada 1841-45. Cu 94 bastioane, 16 forturi si o lungime totala de 39 kilometri, acest nou zid a facut ca Parisul sa devina cel mai mare oras fortificat din lume.
New York City – un simbol al dezvoltarii si prosperitatii
Si New York-ul a trait experiente pline de groaza si confuzie, trecand prin diferite razboaie si conflicte armate. Orasul a jucat un rol important in timpul luptei pentru independenta a Americii. O scurta perioada de timp, aici a fost cartierul general al lui George Washington. De la batalia de la Long Island (1776) si pana la finalul Razboiului de Independenta, in 1783, New York-ul a fost ocupat de trupele britanice. Orasul fusese de asemenea grav afectat in urma a doua incendii de proportii, care s-au produs in 1776 si 1778. In anii care au urmat insa, New York-ul a profitat de pe urma unui comert infloritor. 
Avand o locatie favorabila, pe coasta Atlanticului si Canalul Erie (terminat in 1825), orasul s-a putut dezvolta rapid. Imigranti plini de sperante au inceput sa soseasca aici in valuri, din intreaga lume, iar populatia a crescut rapid, ajungand la aproximativ 100.000 de locuitori. La inceputul secolului al XIX-lea, New York-ul nu era doar cel mai mare oras din SUA, ci si un simbol al dezvoltarii si prosperitatii – desi fiecare al saptelea locuitor newyorkez traia in saracie la vremea respectiva. Orasul se dezvolta rapid, iar Planul Randel, care a propus o retea de strazi care sa poarte numere in loc de nume, si-a pus amprenta in mod hotarator asupra sa. 
In 1858 au fost incheiate si lucrarile de amenajare pentru Central Park. In 1883 a fost inaugurat Podul Brooklyn, care lega Brooklyn-ul de insula Manhattan. Avand 1.052 metri lungime, la vremea respectiva a fost cel mai lung pod suspendat din lume si primul construit integral din otel. In 1898, vechile burguri Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens si Richmond (Staten Island) au fost incorporate intr-un singur district administrativ: "Marele New York."


             In anul 1668, Regele Soare, Ludovic al XIV-lea (1638-1715) l-a numit pe astronomul italian Gian Domenico Cassini (1625-1712) in functia de membru al Academiei de Stiinte fondata in 1667 la Paris si i-a conferit functia de director al observtorului astronomic, neterminat la vremea respectiva. Cu ajutorul unor obiective speciale (distanta focala a acestora era de 86, 100 si 139 de picioare), care erau montate pe niste stative cu totul necorespunzatoare, Cassini a descoperit in anii 1671 si 1672 doi dintre satelitii planetei Saturn, Japetus si Rhea. In 1675, el facea constatare ca inelul planetei Saturn este segmentat. Fenomenul astronomic poarta astazi numele omului de stiinta italian. In 1684, Cassini descopera inca doi sateliti ai planetei cu inele, Thetys si Dione. Desi Galileo Galilei fusese primul care vazuse inelele lui Saturn inca din anul 1610, el nu a constientizat - din cauza puterii optice insuficiente a lunetei sale -despre ce este vorba. El a vazut pe Saturn ca o sfera tripla, ca si cum globul sau ar fi insotit, de fiecare parte, de sfere mai mici. Descoperitorul constient al inelelor este olandezul Christian Huygens care, in anul 1656, a comunicat, anagramat, ca Saturn "este incins cu un inel subtire si plan, care nu-l atinge nicaieri, inclinat fata de ecliptica" (text publicat apoi in anul 1659 in cartea sa, "Systema Saturnium"). In urma cu doua secole, a fost demonstrat si matematic, de catre Sofia Kovalevskaia (1850 - 1891), ca aceste inele sunt de fapt particule separate, alcatuite din gheata, pietris si bolovanis, avand dimensiunile cuprinse intre cele ale cristalelor de gheata si o limita superioara, ce nu depaseste cel mult un kilometru. Saturn ale 7 inele; in ordinea apropierii fata de planeta, ele sunt: inelul G, foarte palid, lat de 9.600 kilometri, inelul F, lat de 48 kilometri, inelul A, lat de 14.500 kilometri, inelul E, lat de 300.800, apoi spatiul cvasi-gol, denumit diviziunea Cassini, lat de 8.000 kilometri, inelul B, lat de 25.500 kilometri, inelul C, lat de 17.000 kilometri, iar ultimul, cel mai apropiat de suprafata planetei, inelul D, lat de 7.500 kilometri. Aceste inele au o grosime mica, intre 2 - 20 kilometri, ele aparand ca o panza inelara in jurul planetei. Se considera ca ele, ca si cele ale celorlalte planete gigantice, mult mai subtiri (din care cauza au fost descoperite relativ recent, abia dupa inaugurarea Erei spatiale), sunt un reziduu provenit din materialul protoplanetar, care a fost insuficient pentru formarea unui satelit obisnuit in conditiile mareice date. Tot in perioada de pionerat a secolului al XVII-lea, dupa anul 1610, cand Galileo Galilei a indreptat prima luneta astronomica catre cer, au inceput sa fie descoperiti si satelitii lui Saturn. Prima descoperire a avut loc in anul 1655, cand acelasi Chistian Huygens descopera ceea ce el a numit "Luna Saturni" (Luna lui Saturn), satelitul botezat ulterior Titan. Avand o raza de 2575 kilometri (pentru comparatie, raza Lunii este de 1738 kilometri, a planetei Mercur - 2423,7 kilometri, iar a planetei Pluton - 2500 kilometri), Titan este al doilea satelit ca marime din intregul Sistem solar, pe primul loc situadu-se satelitul jovian Ganimede (raza de 2635 kilometri). Au urmat apoi, in acelasi secol, Iapetus (Cassini - 1671), Rhea (Cassini - 1672), Tethis si Dione (Cassini - 1684). Primul satelit descoperit fotografic, cel cu numarul noua - Phoebe, a fost identificat de catre Pickering in anul 1898. La mijlocul secolului 20 erau cunoscuti doar 10 sateliti ai planetei. In prezent, dupa intrarea in activitate a telescoapelor de mare putere si altitudine, ca si a telescoapelor spatiale, numarul satelitilor lui Saturn a fost stabilit la 31. Dintre acestia, foarte interesant este "satelitul numarul 6" - Titan. La inceputul anului 1944, Gerard P. Kuiper a stabilit, dupa analiza unei spectrogramea lui Titan, ca acesta poseda atmosfera. De asemenea, el a stabilit circumstantele, functie de masa si temperatura, prin care un corp relativ mic, poate avea sau nu atmosfera proprie. Titan este singurul satelit planetar care are atmosfera. O atmosfera densa, care se intinde paa la cel putin 350 - 400 kilometri altitudine, fiind alcatuita preponderent din azot. In ea s-au mai pus in evidenta metanul, acetilena, etilena, si altele. Existenta atmosferei a impiedicat observarea nemijlocita a suprafetei lui Titan, chiar daca in 1980 sonda Voyager 1 s-a apropiat la numai 4000 kilometri de el. Temperatura medie pe Titan este de minus 173 grade C, numai cu putin peste punctul de fierbere al azotului, fiind posibila existenta la poli a unor lacuri de azot lichid.


           Soarele si toate corpurile care se rotesc in jurul sau alcatuiesc sistemul solar. Acesta se termina acolo unde gravitatia Soarelui este egala cu cea a stelelor vecine. Cel mai mare corp din sistemul solar este Soarele, o stea, care contine 99,86% din masa intregului sistem solar. Celelate procente de masa ramase, sunt dominate de plantele Jupiter si Saturn. Din cauza masei mari, interiorul soarelui este foarte fiebinte. Aici are loc procesul de fuziune nucleara. Acest proces creeaza energie, emisa de Soare. In jurul soarelui se rotesc 8 planete, 3 planete pitice, 158 de sateliti ai planetelor, sute de mii de asteroizi si cateva mii de comete. Planetele sunt: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Numele lor a fost inspirat din mitologia greco-romana, mai putin de numele de Terra. Planetele se impart in doua mari categorii: planete telurice si planete gazoase. . Planetele telurice denumite de la termenul latinesc al planetei Pamant: Terra. Aceastea sunt compuse din roci silicate. Toate planetele telurice au cam aceeasi structura: nucleu central metalic (fier) inconjurat de o manta. La suprafata acestor planete sa gasesc munti, canioane, vulcani si cratere. Sistemul solar are patru planete telurice: Mercur, Venus, Terra si Marte. Planetele gazoase sunt planetele care nu sunt compuse din materiale solide. Aceste planete pot avea un nucleu metalic, dar restul materiei este gaz, hidrogen si heliu. Daca planetele telurice au o atmosfera si o suprafata bine definita, in cazul planetelor gazoase, aceste doua formatiuni se intrepatrund. Aceste planete sunt foarte fierbinti in interior (Neptun are 5000 K, iar Jupiter 20.000 K).Rotatia in jurul axei este foarte rapida. In sistemul solar se gasesc patru planete gazoase: Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. In afara de cele opt planete, alte trei corpuri ceresti sunt numite planete pitice: 1 Ceres, Pluto si Eris (fost 2003 UB313). Pluto a fost considerata cea de-a noua planeta a sistemului solar, pana cand International Astronomical Union i-a schimbat statutul, pe 24 august 2006, din planeta in planeta pitica. Sistemul solar s-a format imediat dupa formarea Soarelui, cand din gazul si praful ramas, format sub forma de disc in jurul Soarelui, au aparut primele condensari de materie, numite planetezimale. Totalitatea gazului si prafului din care s-a format sistemul solar se numeste nebuloasa solara. Avea un diametru de 15 miliarde km si avea de doua ori mai multa masa decat are Soarele acum. In urma unei unde de soc de la o superniva, materia a inceput sa se adune in nuclee din ce in ce mai mari. Asa nebuloasa a inceput sa colapseze, formandu-se un nucleu foarte masiv, viitorul Soare. Conservarea momentului unghiular, a facut ca materia sa inceapa sa se roteasca, si mai mult, a facut ca materia din jurul viitorului Soare sa se aplatizeze. Astfel a aparut un disc de graz si praf. Particule de praf (silicati si metale) si gaz (hidrogen) au inceput sa se formeze, iar acestea au atras din ce in ce mai multa materie spre ele. Astfel s-au format planetezimalele, compuse din roci si metale. Pe langa planetezimale, s-au format si corpuri de gaz ce imediat au atras gazul din discul protplanetar. Aceste corpuri au crescut foarte mult, in comparatie cu planetezimalele. Astfel au aparut planetele gigante. Dupa 100.000.000 de ani, protosteaua ce s-a format la mijlocul discului, a inceput sa emita energie, prin procesul de fuziune nucleara. Astfel se nastea Soarele pe care il cunoastem acum. Pe langa energie luminoasa, Soarele emite in mod constant un flux de particule incarcate (electorni, protoni, atomi de gaz). Acest flux este numit vant solar. Vantul solar a curatat discul protoplanetar de gazul si praful ramas, si astfel s-au format planetele. Modelul curent al evolutiei sistemului solar, estimeaza ca dupa alte 600.000.000 de ani, Planetele Jupiter si Saturn si-au schimbat orbita. Aceasta actiune a dus la aruncarea planetei Neptun la o distanta de doua ori mai mare decat se afla imediat dupa formare. Modificarea orbitelui lui Neptun a facut ca o mare parte din resturile din discul protoplanetar (ce si-au gasit locul dupa orbita lui Neptun) sa fie trimise spre Soare. Acestea au produs un bombardament foarte puternic, creand cratere pe planetele de tip teluric. Urmele acestui mare bombardament se pot vedea si acum pe Luna si pe Mercur. In cazul in care cataclismele cosmice ocolesc aceasta parte a galaxiei, sistemul solar va mai exista in starea in care se afla acum inca 2-3 miliarde de ani. Apoi, dupa ce hidrogenul din Soare se va consuma, astrul zilei se va deveni foarte stralucitor. Conditiile de pe Terra vor semana cu cele de pe Venus. In numai 3,5 miliarde de ani Terra va deveni de nelocuit iar viata va disparea. In nucleul Soarelui, heliul va incepe sa se transforme in oxigen si va incepe sa se mareasca. Peste 7,5 miliarde de ani (de acum inainte) Soarele va deveni o giganta rosie. Planeta Mercur va fi carbonizata. Soarele isi va fi pierdut 28% din masa si gravitatia lui va slabi. Din acest motiv Terra si Marte vor fi aruncate in sistemul solar, sfarsind pe orbite mult mai indepartate decat acum. Pamatul va fi o planeta fara atmosfera, cu suprafata de consistenta cleiului, fara apa.


            Descoperiri recente au pus paie pe foc in ceea de priveste dezbaterea pe tema humanoidului robust. A fost el oare unul din stramosii nostrii? Si de ce oare a disparut?
Pe data de 30 martie 2000, vestea unei descoperiri minunate inconjura lumea: cercetatorii de la Glasgow university comparau AND-ul recoltat de la un schelet de neanderthalian cu un schelet al unui om modern. Sperau sa gaseasca astfel raspunsul la o intrebare ce-i preocupase indelung pe antropologi: sunt neanderthalienii stramosii nostrii sau au fost ei o specie complet diferita de oameni, care au disparut de-alungul istoriei? Iar daca au disparut, care au fost cauzele disparitiei acestora?
             Cercetatorii au facut studii profunde asupra unui schelet de copil, vechi de peste 
29 000 de ani, gasit in pestera Mezmaiskya in Caucaz. Concluzia surprinzatoare: ADN-ul scheletului este similar cu cel al unui neanderthalian studiat cu trei ani in urma in Munich mai degraba decat cu cel al omului modern. Este totusi aceasta dovada finala ca umanoidul antic nu este un predecesor al nostru, al omului modern - Homo sapiens?
            In Germania satul Neanderthal langa Dusseldorf- in anul 1856 au fost descoperite intamplator, in timpul unor escavari, doua grote. In timpul escavatiei s-au descoperit cateva oase ciudate. Seful de santier le-a trimis invatatorului din sat - Johann Carl Fuhlrott. Fuhlrott a fost socat la vederea osemintelor. Treptat a realizat ca era vorba de o descoperire senzationala si ca tine in maini ramasitele unui humanoid din vremuri indepartate.
           Umanoidul a fost numit neanderthal dupa situl unde a fost gasit si si-a pastrat numele mult timp dupa ce s-a dovedit clar ca neanderthalienii au avut asezaminte in toata Europa. 
Acum cercetatorii considera ca stramosii oamenilor din neandertal provin din insorita Africa, totusi: ce i-a adus in Europa friguroasa? Europa in perioada Erei Glaciare a fost acoperita de un scut de gheata ce ajungea pana in alpi. Cercetatorii americani cred ca panza de gheata ce acoperea Europa acapara toata umiditatea atmosferica. Drept rezultat, ploile au devenit extrem de rare in Africa iar seceta s-a instalat brusc. Turmele imense de animale din partea sudica a continentului au inceput sa migreze spre nord in cautare de apa. Popoarele ce traiau din vanat, le-au urmat. Printre acestia cel mai probabil se aflau si stramosii neandertalienilor.
In zilele noastre cercetatorii cred ca oamenii din Neanderthal au ajuns cu greu in Europa in urma cu aproximativ 220.000 de ani. La vremea aceea ei si stramosii lor erau singurii humanoizi din acele locuri, acest lucru datorandu-se probabil adaptarii lor biologice usoare la conditiile vitrege de trai. Cu aproximativ 40.000 de ani in urma a aparut insa un nou rival: Homo sapiens, ce venise in Europa tot din Africa. La doar cateva sute de ani departare omul din Neanderthal se pare ca a disparut, Homo sapiens devenind singura specie humanoida.
Totusi, cercetatorii nu se pot pune de accord asupra perioadei exacte a disparitiei omului din Neanderthal. Ani de-a randul acestia au fost convinsi ca Homo sapiens au izgonit oamenii din Neanderhtal inapoi in Peninsula Iberica. Cele mai vechi ramasite din aceasta zona au fost gasite la Zafarraya si au peste 32 000 de ani vechime. 
Recent, descoperiri facute in Vindija in Croatia arata ca Neanderthalienii au o vechime de doar 28 000 de ani. Vindija este chiar centrul zonei in care au trait Neanderthalienii. Aceasta noua descoperire a fost o puternica lovitura pentru teoria initiala, pe care de altfel a si daramat-o.
Exista si alternative la aceasta teorie: teoria hibridizarii. Neandertalienii s-au dezvoltat ajungand la stadiul de Homo Sapiens, pretinde Milford Wolpoff, antropolog la Universitatea din Michigan. Presupunerea sa se bazeaza pe descoperirea facuta la Vindija. Noile date arata ca ambele tipuri de humanoizi au coexistat in Europa de-alungul unei perioade de mii de ani. Aceasta coabitare le-a dat indeajuns de mult timp sa se imbine din punct de vedere biologic.
Ani de-a randul Wolpoff nu a avut nici un raspuns in ceea ce priveste furnizarea de probe privind teoria sa. Totusi cand, cu ani in urma, un schelet de copil a fost descoperit in Portugalia, teoria a devenit mai mult sau mai putin credibila. Cercetatorul Erik Trinkaus din Washington DC a examinat si el ramasitele.
        Trinkaus si-a dedicat intreaga cariera descoperirilor legate de oamenii din Neanderthal. In timp ce examina oasele copilului acesta a facut o descoperire senzationala: scheletul avea caracteristici ce proveneau atat de la oamenii din Neanderthal cat si de la Homo sapiens. Datarea osemintelor s-a dovedit a fi chiar mai senzationala. Scheletul copilului era mai vechi de 25 000 de ani. La acel moment Neandertalienii disparusera deja. Totusi oasele aveau caracteristici ale ambelor tipuri de humanoizi, acestea fiind dovada incontestabila ca a existat o incrucisare intre specii.
Totusi exista cercetari care infirma teoria. Unul dintre multele studii a fost facut la Universitatea din Munich. Acesta analiza oasele unei fosile descoperite in anul 1997. Analizele au dus la concluzia ca Neandertalienii nu au lasat nici o urma genetica de ADN in ceea ce priveste constructia genetica a omului modern. 
Prin urmare, pentru moment, intrebarea legata de soarta stramosilor nostrii ramane inca fara un raspuns stiintific, cu atat mai mult cu cat nu exista probe concludente care sa demonstreze ceva concret.

1.Ultima înmormântare hasidică în cimitirul evreiesc din Hotin a avut loc în 1990. Graniţele cimitirului sunt neschimbate din 1939, iar terenurile apropiate sunt folosite în agricultură.

2.Cele mai impunătoare balene cu cocoaşă ating lungimea de 17–18 m, iar greutatea lor maximă este de 48 t. Dintre toate balenele brăzdate, cele cu cocoaşă dispun de cel mai gros strat de grăsime raportat la dimensiunile corpului, care e totuşi mai subţire decât la balena albastră.

3.Relaţiile diplomatice dintre România şi Bulgaria au fost stabilite încă din 1879, dar la nivel de Birou al reprezentantului diplomatic.

4.Denumirea pachebotului provine din franţuzescul paquebot, care la rândul său este derivat din limba engleză, de la un tip de navă ce poartă numele de packet boat sau packet ship, cu sensul de „navă poştală”.

5.Seriile 300 - 399 este un termen tehnic referitor la anumite aeronave IAR — elicoptere — produse de Industria Aeronautică Română.

6.Numele dolarului provine de la cel al talerului, moneda Sfântului Imperiu Roman bătută la Joachimsthal (Valea lui Joachim) în Boemia, azi Jáchymov, Republica Cehă.

7.Alfabetul latin a fost introdus în Turcia acum peste 80 de ani, în august 1928.

8.Motoreta Mobra 50, fabricată începând cu anul 1971, avea motorul produs de întreprinderea METROM Braşov, iar asamblarea motoretei se făcea la fabrica din Zărneşti.

9.In jurul anilor 1890 sunt folosite primele manusi cauciucate (manusi de latex) pe timpul unei operatii. Manusile sunt folosite in spitale in timpul operatiilor pentru a limita infectarea pacientilor.

10.In 1853 d.H. este folosita prima seringa pentru a injecta o persoana sub piele.                        

11.Peter the Elder (1560-1631), fiul unui francez hughenot stabilit in Anglia, Dr. William Chamberlen, inventeaza forcepsul, pentru a ajuta la nasterea copiilor, in special in cazurile mai dificile.Forcepsul este un fel de cleste, delicat, ce poate fi introdus in locurile greu accesibile, si apuca la fel ca palmele unor maini, capul copilului pentru a-l trage usor afara.

12.In 1590 d.H. olandezii Hans si Zacharias Janssen sunt creditati ca fiind cei care inventeaza microscopul (sau fac pasi decisivi care contribuie la invetia acestuia).                                            

13.In 1500 d.H., un fermier de origine elvetiana, Jacques Nufer, de profesie castrator de porci, realizeaza prima operatie de cezariana, asupra sotiei sale. Pentru ca sotia sa nu putea naste in conditii normale, de teama sa nu piarda si copilul si mama, Jacques a deschis cu un cutit abdomenul acesteia si uterul, reusind sa scoata copilul fara sa-l raneasca. Apoi a cusut rana iar sotia sa s-a vindecat complet, avand apoi in timp inca 5 nasteri, toate pe cale naturala.                  

14.Chirurgul Christiaan Barnard a facut primul transplant de inima, de la om la om, incheiat cu succes, in anul 1967, asistat si de unul din fratii sai, Marius Barnard. Unul din cei 4 frati ai sai, Abraham, murise in urma unei probleme cu inima, la varsta de 5 ani.                              

15.n 1950 (1953?), se efectueaza primul transplant documentat de rinichi, in Statele Unite.                                                                                                                                                              

16.Kim Ung-Yong, nascut in 1963, a intrat in Cartea Recordurilor drept persoana cu cel mai ridicat IQ din lume: 210! (testul Stanford-Binet).La 4 ani citea in japoneza, coreeana, germana si engleza. La 5 ani rezolva probleme complicate de calcule integrale si diferentiali. Mai tarziu, si-a demonstrat in direct la o televiziune japoneza cunostintele de chineza, spaniola, vietnameza, germana, engleza, japoneza si coreeana.Kim a fost student invitat al universitatii Hanyang de la 3 ani pana la 6 ani. La 7 ani a fost invitat sa locuiasca in SUA de catre NASA. Inainte de a implini 15 ani si-a terminat studiile fiind licentiat in fizica la Universitatea de Stat din Colorado. In 1974 a inceput colaborarea cu NASA pana in 1978 cand s-a intors in Coreea unde s-a reorientat catre inginerie. I s-a oferit ocazia sa studieze la cele mai prestigioase universitati din Coreea, dar a ales o universitate de provincie, unde lucreaza si in prezent.Din 2007 este si director adjunct la Universitatea Nationala Chungbuk.

17.Ursul are o dentitie bogata alcatuita din 42 de dinti si masele, bine adaptati pentru o dieta care include cantitati semnificative de vegetatie. Se spune chiar ca dentitia ursului este in proces de evolutie de la o alimentatie predominant carnivora la una predominant ierbivora.
Acest lucru de fapt indica faptul ca ursul este un animal omnivor si oportunist, dieta fiind adaptata in functie de mediu. 
Cele mai notabile exceptii sunt constituite de ursul polar, care se hraneste exclusiv cu animale marine (foci, lei de mare....) si de ursul panda, care mananca aproape exclusiv bambus.

18.Cel mai lung cuvant din DEX are 25 de litere si este : ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE. Sunt si alte cuvinte mai lungi, si anume termeni medicali sau din chimie:DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZa (36 de litere).

19.Localitatea din Romania care are cea mai lunga denumire este un sat din judetul Brasov: Statiunea Climaterica Sambata (27 de litere).                                                                

20.Cuvantul cel mai lung ce contine o singura consoana este: ACIOAIEI (8 litere)                  

21.Cuvantul cel mai scurt ce denumeste o localitate din Romania este Ip.                                

22.Singurele cacofonii acceptate in limba romana sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca, biserica catolica, epoca capitalista, Banca Comerciala.                                              

23.Un om care traieste 70 de ani rosteste peste un miliard ce cuvinte.                                              

24.Singurul cuvant scris INCORECT in toate dictionarele limbii romane este cuvantul... "INCORECT"!                                                                                                                                                

25.In 1888 a fost inventata in Philadelphia prima formula de deodorant.                                          

26.Cercetatorii au descoperit ca mult mai inainte de anul 4000 I.H. in Egipt se foloseau produse cosmetice.                                                                                                                                                      

27.Vietuitoarelor li s-au dat denumiri latinesti de catre botanistul suedez Carolus Linnaeus (1707 1778), cel care a inventat sistemul de clasificare a fiintelor. A fost folosita limba latina deoarece aceasta era limba traditionala a invatatorilor. Astfel ca orice fiinta poate fi identificata de oamenii se stiinta din orice tara.                                                                                                            

28.In 1907 a fost descoperit plasticul de catre Leo Baekeland.                                                            

29.In Australia si California creste cel mai inalt arbore, eucaliptul, atingand 140-160 metri. Aceasta se datoreaza rapiditatii cu care creste, si anume de 7 metri in 2 ani.                                    

30.In Africa creste un arbore renumit pentru circumferinta trunchiului sau (30 de metri) si poate atinge varsta de 5000 de ani. Acest arbore este baobabul.                                                          

31.O mica bomba este bobul de strugure daca il pui in cuptorul cu microunde.                                

32.Se pare ca povestile in care unii cresc intr-un an cat altii in zece se pot implini. Doua pastile de ulei de peste administrate zilnic pot ajuta creierul copiilor sa se dezvolte in trei luni cat in trei ani.                                                                                                                                                                  

33.Cuptorul cu microunde a fost descoperit din intamplare la fel ca si gravitatia. Trecand pe langa un tub radar de masurare a vitezei, respectivul om de stiinta a observat ca i s-a topit ciocolata in buzunar.                                                                                                                                      

34.Pleoapele crocodilului sunt transparente, astfel incat atunci cand se scufunda poate vedea prin apa.                                                                                                                                              

35.Animalul care nu poate scoate limba afara din gura este crocodilul                                                

36.Din veninul cobrei, cel mai veninos sarpe din lume, se obtine antidotul pentru muscaturile de sarpe.                                                                                                                                                             

37.Schimbarea culorii cameleonului, dupa mediul inconjurator, se datoreaza unor celule din piele care se contracta sau se relaxeaza.                                                                                                    

38.In ciuda faptului ca serpii se gasesc in toate colturile planetei noastre, in Irlanda si Noua Zeelanda nu intalnesti nici unul in salbaticie.                                                                                            

39.Se pare ca serpii pot rezista unor perioade foarte lungi de infometare. Un piton aflat in captivitate nu a primit hrana timp de 149 de zile si a pierdut doar 10% din masa corpului.             

40.Singurul continent pe care nu traiesc reptile este Antartica.                                                          

41.Fiintele care nu dorm niciodata sunt furnicile.                                                                                

42.In lume sunt 20.000 de specii de albine.                                                                                        

43.Daca o lacusta poate sari de 20 de ori lungimea corpului ei, un purice poate sari de 350 de ori marimea propriului corp. Daca am pastra proportiile omul ar trebui sa sara un stadion de fotbal.                                                                                                                                                              

44.Dintre pasari, strutul este ”cel mai cel “ cand este vorba de greutate (peste 120 Kg), viteza (70 km/ora), deasemenea are cei mai mari ochi si cel mai mare ou (1,400 kg).                                  

45.Viteza cu care poate ciocani o ciocanitoare este de 20 de ori pe secunda, iar pe zi cam de 8.000-12.000 de ori.                                                                                                                                    

46.Porumbelul voiajor se poate intoarce de la locul de unde a plecat, chiar daca acesta este la o distanta este de 2000 km.                                                                                                                        

47.Bufnita are ochii cat jumatate din marimea capului, acestia fiind imobili. In compensatie are gatul foarte mobil.                                                                                                                                          

48.Flamingo si morcovul au in comun substantele care dau culoarea roz penelor pasarii ,iar legumei culoarea portocaliu.                                                                                                                        

49.Acele pasari care poarta smoching, pinguinii, pot depune ouale si la temperaturi mai scazute de -62 Co.                                                                                                                                                        

50.Desi majoritatea traiesc in zonele reci ale planetei, multi pinguini nu isi pun problema cum sa se incalzeasca, ci cum sa se racoresca.                                                                                                  

51.Albatrosul este singura pasare care poate zbura si dormi in acelasi timp.                                  

52.Pasarea cu cele mai usoare oase este porumbelul.                                                                        

53.Pasarea care nu poate manca orice fel de aliment este papagalul, ciocolata si cartofii prajiti fiindu-i fatale.                                                                                                                                                

54.Se pare ca pasarile nu transpira!                                                                                                    

55.S-a descoperit ca macaitul ratei nu produce ecou. Motivul pentru care se intampla acest lucru este inca necunoscut.                                                                                                                          

56.Cangurul este un animal care nu poate merge cu spatele. El sare mai mult de 12 metri cu o viteza mai mare de 60 km/ora.                                                                                                                

57.Zebra bea foarte multa apa, aproximativ 14 litri pe zi. Dungile a doua zebre nu au niciodata aceeasi aranjare. Acest lucru le ajuta sa scape de pradator. El nu poate urmari nici una cand amandoua alerga.                                                                                                                                          

58.Singurul animal care nu poate sari este elefantul. El poate mirosi apa de la 4 km distanta, iar simtul vizual, care este slab dezvoltat, este compensat de cel audiviv si olfactiv.                          

59.Lana pentru confectionarea a 14 pulovere poate proveni de la o singura oaie.                            

60.Omul are acelasi numar de vertebre la nivelul gatului ca si girafa.                                                   

61.Că virusul gripei provoacă epidemii extinse în lumea întreaga? Virusul gripei poate fi redutabil. În 1918, a provocat o epidemie care a ucis în jur de 20 de milioane de persoane din lumea întreagă, un număr de victime categoric mai mare decât cel produs în de primul război mondial . În prezent, gripa poate fi în general bine tratată, dar rămâne încă o boală foarte răspândită. Există un vaccin împotriva gripei recomandat persoanelor în vârstă şi celor ce suferă de anumite boli, dar trebuie repetat în fiecare an deoarece viruşii se modifică în permanenţă.         

62.Care e cauza febrei musculare? Atunci când muşchii funcţionează, ei produc acid lactic, pe care organismul îl elimină cu ajutorul ficatului. În cazul unui efort susţinut, acidul lactic nu mai poate fi eliminat în totalitate, astfel el se acumulează şi determină dureri musculare: aceasta este febra musculară.                                                                                                                                             

63.Care sunt cei mai înalţi şi cei mai scunzi oameni de pe planetă? Cei mai înalţi sunt cei ce aparţin populaţiei tutsi care trăieţste în Ruwanda ţi Burundi, ţări africane. În medie, bărbaţii au o înălţime de 1,95 m, iar femeile de 1,78m . Cei mai scunzi sunt mbuti, pigmei ce trăiesc în Africa Centrală. În medie bărbaţii măsoară 1,37m, iar femeile 1,35m.                                                              

64.Autostrada Eisenhower din S.U.A. cere ca din fiecare cinci mile una sa fie dreapta. Aceste sectiuni drepte folosesc pe timp de razboi sau alte urgente.                                                                    

65.Podul Universitatii din Boston (pe Commonwealth Avenue, Boston, Massachusetts) este singurul loc din lume unde un vapor poate trece pe sub un tren care trece pe sub o masina care trece pe sub un avion.                                                                                                                                    

66.Pisicile au peste o suta de corzi vocale, pe cand cainii au doar in jur de zece.                                  

67.Ochii nostri au intotdeauna aceeasi marime de la nastere, dar nasul si urechile noastre nu se opresc niciodata din crestere.                                                                                                                    

68.Multi hamsteri clipesc doar cu un ochi pe rand.                                                

69.Dimensiunile lui Barbie daca ar fi fost vie: 39-23-33.

70.Februarie 1865 este singura luna inregistrata in istorie care sa nu fi avut o luna plina.

71.Pentagonul din Arlington, Virginia are un numar de toalete dublu decat necesar. Cand a fost construit in anii 1940, statul Virginia inca mai avea legi de segregatie care cereau toalete separate pentru albi si negri.

72.Nici un cuvant din limba engleza nu rimeaza cu “month” (luna)

73.Exista cate doua carti de credit pentru fiecare persoana din Statele Unite.

74.Universitatea Columbia este cel mai mare proprietar din New York dupa Biserica Catolica.

75.Urina pisicii straluceste la lumina neagra.

76.Leonardo Da Vinci a inventat foarfeca.

77.Sunt necesari circa 2,3 litri de apa pentru a gati macaroane si cam dublul acestei cantitati pentru a curata cratita.

78.In ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a fost domesticit.

79.Bebelusii se nasc fara oasele genunchilor care apar abia la varsta de 2-6 ani.

80.Cel mai inalt punct din Pennsylvania este mai jos decat cel mai jos punct din Colorado.

81.Nucsoara este extrem de otravitoare cand este injectata intravenos.

82.Michael Jordan castiga mai multi bani anual de la Nike decat toti angajatii Nike din Malaysia la un loc.

83.Prima toaleta vazuta la televizor a fost in serialul “Leave It to the Beaver”.

84.In marele incendiu din anul 1666, jumatate din Londra a fost arsa, insa doar sase oameni au fost raniti.

85.Lincoln Logs au fost inventati de fiul lui Frank Lloyd Wright.

86.Unul din motivele pentru care marijuana este astazi ilegala este ca in anii 1930 cultivatorii de bumbac au protestat impotriva fermierilor de canepa, ei considerand acest lucru competitie. Din punct de vedere chimic nu creeaza aceeasi dependenta ca nicotina, alcoolul sau cafeina.

87. O singura persoana din doua miliarde traieste 116 ani sau mai mult.

88.Numele Wendy a fost facut special pentru cartea “Peter Pan”.   

89.In Kentucky, 50 la suta din persoanele care se casatoresc pentru prima data sunt adolescenti.

90.Servetelele nazale au fost initial facute ca bandaje in Primul Razboi Mondial. 

91.Einstein nu a putut vorbi fluent pana la varsta de noua ani. Parintii lui credeau ca ar putea fi retardat.

92.In Los Angeles exista mai putine persoane decat automobile.

93.Circa o treime din americani trag apa la toaleta cat timp sunt inca asezati.

94.Este mai posibil sa fii intepat de o albina pe o vreme cu vant decat pe orice alta vreme.

95.O persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi.

96.Pinguinii pot sari la o inaltime de pana la 1,8 metri.

97.O persoana obisnuita este cu circa 6mm mai inalta pe timp de noapte.

98.Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.

99.Prezervativul, confectionat initial din in, a fost inventat la inceputul anilor 1500.

100.Prima masura cunoscuta de contraceptie au fost excrementele de crocodil, folosit de egipteni in anul 2000 i.Hr.

101.O femeie din Arabia Saudita poate obtine un divort daca sotul ei nu ii ofera cafea.

102.Creierul omului de Neanderthal era mai mare decat al nostru.

103.Benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni.

104.Un bancher pierde in medie circa 250 $ anual.

105.In 1980 exista o singura tara in lume fara telefoane: Bhutan (Asia, m-tii Himalaya).

106.Fiecare persoana are cate o amprenta unica a limbii.

107.Plamanul drept primeste mai mult aer decat cel stang.

108.Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.

109.Guma de mestecat contine cauciuc.

110.Omul poate mirosi cam 5% la fel de bine ca si cainii.

111.Doar 55% dintre americani stiu ca soarele este o stea.

112.Un gandac de bucatarie poate trai cateva saptamani decapitat.

113.Majoritatea masinilor americane claxoneaza in nota la.

114.Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor.

115.Unele paste de dinti contin antigel.

116.Excrementele de pasari reprezinta principalul export al statului Nauru, o insula din Oceanul Pacific.

117.Eticheta cadavrului lui Lee Harvey Oswald (presupusul asasin al lui J.F.Kennedy) a fost vanduta la o licitatie in 1992 pentru 6.600 $.

118.Tantarii au dinti.

119.Serpii care se nasc cu doua capete se bat reciproc pentru mancare.

120.Majoritatea vacilor produc mai mult lapte cand asculta muzica.

121.In 1980 un spital din Las Vegas si-a concediat angajatii pentru ca pariau cand vor muri pacientii.

122.Imparatul aztec Montezuma avea un nepot, Cuitlahac, al carui nume, in traducere libera, inseamna “multe excremente”. 

123.Lui Thomas Edison ii era frica de intuneric. (De aici becul electric?)

124.O persoana face in medie aproximativ 2,5 milioane de pasi pe an.

125.Vacile nu au dinti superiori.

126.In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa li-l taie.

127.Pe parcursul vietii, un om inghite in timpul somnului in jur de opt paianjeni.

128.Barbatii au de sase ori mai multe sanse sa fie loviti de fulger decit femeile.

129.Este anatomic imposibil sa-ti lingi cotul. Cu toate aceste, 75% din cei ce afla incearca sa atinga cotul cu limba.

130.In topul obiectelor cu care se ineaca americanii, scobitoarea este pe primul loc.

131.Sangele homarului este albastru deschis.

132.Inima unui crevete este in cap.

133.Dihorii dorm 20 ore pe zi. Melcii pot dormi 3 ani.

134.Pana in varful Turnului Eiffel sunt 1.792 de trepte;

135.1 kg de lamai contine mai mult zahar decat un kg de capsuni;

136.Hitler si Napoleon aveau fiecare numai cate un testicul;

137.Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai mare decat oul din care abia a iesit;

138.Oamenii si delfinii sunt singurele specii care fac sex de placere;

139.Persoanele dreptace, traiesc, in general, cu 7 ani mai mult decat persoanele stangace;

140.Prima locomotiva cu abur avea “marea” viteza de 8 km/ora (trenurile moderne calatoresc cu viteza de 500 km/ora;

141.Al 2-lea fluviu al Europei (dupa Volga) si al 26-lea din lume, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea
Neagra in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca insemna tot Padurea Neagra;

142.Singura data din istorie cand a nins in Desertul Sahara a fost in 18 febr 1979;

143.Un om se naste cu 300 de oase, dar cand devine adult nu mai are decat 206 oase;

144.Cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima;

145.Palatul Buckingham are 602 de incaperi.

150.Detectorul de minciuni a fost inventat de John Augustus Larson in 1921.

146.Hartia a fost inventata in sec. II de catre un eunuc chinez;

147.Intregul nume al Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula;

148.Timp de 186 de zile nu se poate vedea soarele la Polul Nord;

149.Scaunul electric a fost inventat de un dentist;

150.Marea Moarta , aflata la 397 de metri sub nivelul marii, este punctul cu cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului.

151.Pestera cea mai adanca este in Franta, denumita Gouffre Jean Bernard si are o adancime de 1724.
152.
Valea cea mai adanca, avand ,mai mult de 4 km, adancime, a fost scobita de apele Kali Gandak din Himalaya.

153.Umbra cea mai lunga o are vulcanul Pico de Teide de pe insula Tenerife(3718 metri inaltime).La apus de soare, umbra se intinde pe o lungime de 200 km.

154.Nilul este fluviul cel mai lung din lume, cu 6690 km, urmat de Yangtze(6300 km)si Amazon(6296 km).

       orasul Iasi este al doilea din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti?
prima carte tiparita in provincia istorica Moldova a aparut in Iasi la 1643?
Iasiul a fost incendiat de trei ori? Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686.
surse istorice sustin ca orasul a fost afectat de o epidemie de ciuma in 1734? Descoperiri arheologice recente sustin aceasta ipoteza.
aici a fost capitala Moldovei timp de aproape 300 de ani (1565-1859)?
cazarea la hotelurile din Iasi poate fi cu pana la 30% mai ieftina daca va rezervati online camera?
in 1930, numarul evreiilor ieseni reprezenta jumatate din numarul populatiei de origine romana? Erau atunci: 63.168 romani, 34.662 evrei, 980 germani, 918 rusi restul pana la totalul de 102.872 locuitori fiind reprezentat de maghiari, armeni etc.
dupa Unirea Principatelor, cand capitala fost mutata la Bucuresti (1861), Guvernul Roman a stabilit plata unei compensatii banesti in valoare de 148.150 lei (nu a fost achitata insa)?
in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Bucurestiului (decembrie 1916), Iasiul a redevenit pentru doi ani capitala Romaniei?
in 14 decembrie 1989 mai multi ieseni au fost arestati de Securitate pentru ca planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste? Aceasta informatie sta la baza propunerii orasului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989.
cele 7 coline care dau renumele orasului se numesc: Sorogari, Repedea, Breazu, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata si Copou-Aurora?
temperatura maxima inregistrata vreodata la Iasi este 40 grade Celsius, in 27 iulie 1909? Minima termitica este data de valoarea de -36.3 grade Celsius (1 februarie 1937).
una din cele mai triste si sangeroase amintiri din istoria recenta a orasului o reprezinta Progromul din 27 iunie 1941? Pe durata a 3 zile, nu mai putin de 13.266 de evrei au fost ucisi de autoritatile de atunci.
intre 1956 si 1977, populatia orasului s-a dublat? De la 112.977 pana la 265.002. Insa, intre 1992 si 2005 populatia a scazut de la 344.425 pana la 320.888.
astazi, singura comunitate minoritara mai importanta este cea a tiganilor (rromilor): 1.2%?
religia mozaica (caracteristica evreilor) aproape a disparut din pesiajul spiritual iesean? Foarte bine reprezentata in 1930, 34,47% din ieseni, ea a scazut dramatic in zilele noastre (mult sub 1%).
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (1860) este cea mai veche institutie de acest gen din Romania?
orasul este infratit cu peste 20 de alte localitati din alte tari? Cele mai importante sunt: Atlanta, Quebec, Chisinau sau Ierihon.


Asia este continentul cu cea mai mare dimensiune, cea mai mare populatie si cea mai mare densitate a populatiei? Asia se intinde pe 43,810,000, are o populatie totala de aproximativ 3, 8 miliarde si o densitate a populatiei per kilometru patrat de 86.7.
Antarctica are cel mai mic numar de locuitori (aproximativ 1,000) si cea mai mica densitate a populatie, de numai 0.00007 locuitori/kilometru patrat?
Australia a fost descoperita in 1606 si, multa vreme, a fost considerata ca fiind o parte a Asiei? Abia la sfarsitul secolului al 18-lea anumiti geografi i-au dezvaluit identitatea de continent de sine statator (alaturi de insulele din jur, formand Oceania).
Antarctica a fost ultimul continent descoperit de om, in 1820, dar tocmai in 1838 exploratorul american Charles Wilkes a descris-o ca pe un continent? Desi descoperita atat de tarziu, presupunerile oamenilor in privinta existentei unui continent “antarctic” datau inca din primul an al erei noastre. 
dupa unii geografi, America se imparte in doua continente distincte (de Sud si de Nord) iar Europa si Asia formeaza un singur continent, Eurasia? Ultima idee este sustinuta de lipsa unei mase de ape care sa le desparta, separarea “Asia si Europa” fiind sustinuta doar de argumente istorice si, mai ales, culturale.
la inceput, Asia si Noua Guinee nu erau despartite de ape, formand un singur uscat? Tot atunci, America de Nord si Asia erau unite printr-o portiune redusa de pamant (de aproximativ 1.6 kilometri). 
Antarctica este cel mai neprimitor continent al Terrei, avand cea mai friguroasa, rece si arida clima? Acolo nu exista locuitori permanenti, nefiind descoperite nici urme ale existentei vreunei populatii bastinase in zona.
suprafata totala ocupata de continente (partea “uscata” a Terrei) reprezinta doar aproximativ 29.1% din suprafata totala a planetei? 
exista geografi care considera Madagascarul, impreuna cu insulele si insulitele aferente, ca pe un “al optulea” continent (alaturi de: Asia, America de Sud, America de Nord, Africa, Europa, Antarctica, Oceania)

cel mai comun nume pe glob este, conform Enciclopediei Britanice, Muhammad?tara cu cea mai mare populatie este China care, prin cei peste 1.3 miliarde de locuitori, reprezinta aproape 20% din populatia lumii? China este urmata in acest top de India (1.130 miliarde locuitori, 17% din total) si Statele Unite (300.000 locuitori, 4.55% din total), conform ONU.
Romania ocupa, in lista ONU, locul 51 din 222 tari, cu un total de 21,438,000 reprezentand 0.32% din populatia globala?
50% din populatia Terrei locuiteste in 6 state (China ~ 19.83% , India ~ 16.94%, SUA ~ 4.55%, Indonesia ~ 3.47%, Brazilia ~ 2.79%, Pakistan~ 2.44%) ? Cealalta jumatate a omenirii traieste in nu mai putin de 216 tari.
in 1907, populatia globala estimata nu depasea 1.7 miliarde de oameni, in timp ce in 2007 numarul crescuse de aproape 4 ori, pana la 6.67 miliarde?
populatia Chinei a crescut de peste 4 ori in ultimii 100 de ani? Numarul de locuitori estimat al Chinei era de 400.000 in 1907, de peste 4 ori mai mic decat cel actual (1.4 miliarde). Populatia Rusiei, in schimb, a scazut cu aproximativ 100.000 de oameni (de la 150.000 in 1907 la 140.000 in 2007) datorita, in principal, destramarii fostului imperiu rus.in fiecare secunda se nasc 3 oameni, in fiecare zi aproximativ 250.000 de nou-nascuti, adica aproape 87 de milioane pe an, apar pe Terra? Se estimeaza ca numarul de locuitori ai Pamantului se va dubla pana in 2050, ajungand la peste 12 miliarde.
potrivit unor specialisti americani, daca toate plantele care cresc pe Pamant s-ar folosi pentru hrana oamenilor, acesta ar putea sustine existenta a doar 15 miliarde dintre noi? Este vorba de conceptul de carrying capacity, care defineste numarul total de locuitori care pot coabita in acelasi timp pe Terra. Valoarea maxima a acestui numar presupune ca toate resursele Pamantului sa fie utilizate cu unicul scop de a asigura existenta oamenilor (ceea ce inseamna ca vor disparea parcurile si rezervatiile naturale si ca toate resursele de hrana ale globului vor fi destinate exclusiv consumului uman)
teoria evolutiei demografice are trei faze:
1. la inceput, atat rata mortalitatii cat si cea a natalitatii erau ridicate iar nivelul de crestere al populatiei era redus, chiar egal cu 0;
2. in faza a doua, de evolutie, rata natalitatii ramane ridicata in timp ce rata mortalitatii scade ca urmare a dezvoltarii serviciilor de sanatate publica, a avansului tehnologic etc. in aceste conditii, se manifesta o crestere a populatei.
3. rata natalitatii scade ca urmare a schimbarilor sociale produse de emanciparea femeilor (alegerea carierei in defavoarea intemeierii unei familii etc), reducerea ratei mortalitatii (ceea ce descurajeaza procrearea masiva in scopul crearii unei familii numeroase), cresterea numarului de familii care apeleaza la planificarea familiala etc. astfel, rata de crestere a populatiei va scadea pana spre 0.


desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).
apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.
mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.
aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan. 
cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.
corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa. 
oamenii grasi au mai putina apa in organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual)? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor.
corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi. 
unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.
in medie, un om are nevoie de 2.5 litri apa pe zi? Aceasta cantitate variaza in functie de activitatea fizica, pozitionarea geografica, clima etc. Specialistii recomanda sa consumam apa la o temperatura medie de 5 grade C.
cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.
apa imbuteliata reprezinta una din cele mai mari afaceri existente in domeniul alimentar? Piata apelor imbuteliate insumeaza, in prezent, peste 20 miliarde de dolari si este impartita intre cateva mii de societati in intreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piata), detinut de Nestle si Danone cu 15% din piata. 
95% dintr-o rosie este apa?
in mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totusi, apa pe care o bem noi prezinta aceste insusiri datorita diferitilor factori cu care intra in contact (roci, substante de purificare, poluare etc).
clorina se foloseste este folosita de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei? 50 ml de clorina sunt suficienti pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apa.
peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.
o cincime din totalul apelor fluviale ale lumii sunt detinute de fluviul Amazon?


cu o lungime de circa 1.500 de kilometri, Muntii Carpati reprezinta cel mai mare lant muntos din Europa?
aproximativ 800 de km din lungimea Muntilor Carpati se desfasoara in Romania? Totodata, Muntii Carpati acopera 2/3 din suprafata tarii noastre.
Varful Gerlachovsky din Slovacia, masurand 2655 m, este cel mai inalt varf muntos din lantul carpatic? Cel mai inalt varf din Romania este Varful Moldoveanu care masoara 2544 m.
Muntii Carpati gazduiesc cele mai mari populatii de lupi, ursi bruni si linxi din Europa? De asemenea, pe crestele inalte ale Carpatilor traieste o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).
din peste 8000 de exemplare de urs carpatin care traiau in Muntii Carpati in1989, acum au mai ramas doar putin peste 2000? Braconajul excesiv si despadurirea accentuata a muntilor, care a distrus habitatul lor natural, a cauzat aceasta scadere accentuata a numarului de ursi.
exista peste 12000 de pesteri si avene descoperite in Romania? Conform membrilor Clubului roman de Speologie “Emil Racovita”, nu a fost atinsa limita maxima de pesteri cunoscute in Romania. Wikipedia prezinta o lista cu pesteri din Romania, disponibila aici.Sfinxul romanesc din Muntii Bucegi are aceeasi inaltime cu Sfinxul din Gizeh? Acesta e unul din argumentele celor care sustin ca Sfinxul nu este o creatie a fortelor naturii fiind sculptat de om si infatisand o zeitate din trecutul indepartat.
in Muntii Carpati se afla cel mai mic oras din tara, Baile Tusnad, cu o populatie de 1728 de locuitori la ultimul recensamant? Populatia micului oras, o importanta statiune balneoclimaterica de altfel, este in continua scadere (aproximativ 15% la referendumul din 2002 fata de cel din 1992).
asa cum era si normal, Muntii Carpati mai detin si recordul pentru cea ma scazuta temperatura inregistrata oficial in tara noastra: -38.5°C la Bod, in Depresiunea Brasovului, inregistrata la 25 ianuarie 1942 ?


Bucurestiul este a 6 capitala din UE ca marime?

cel mai vechi asezamant religios din Bucuresti este Biserica Domneasca? Cea mai veche biserica din Bucuresti, situata pe Lipscani in “Centrul Vechi” (fost Curtea Veche) a fost construita de domnitorul Mircea Ciobanul in timpul primei sale domnii (1545-1554) si se pastreaza si azi in forma originala. 
orasul Bucuresti este desemnat capitala a Tarii Romanesti in 1659 de catre domnitorul Gheorghe Bica?
primele drumuri pavate cu piatra de rau se amenajeaza in 1661?
in 1694 se infiinteaza prima instutie de invatamant superior, Academia Domneasca?
intre 1798 si 1831, populatia Bucurestiului se dubleaza? Recensamantul din 1798 numara putin peste 30 de mii de locuitori in timp ce 33 de ani mai tarziu se ajunge la 60.587 de locuitori. 
cea mai veche gara de calatori din Bucuresti este Filaret? Aceasta a fost data in folosinta in octombrie 1869, cu un an si o luna mai devreme decat actuala Gara de Nord (Gara Targoviste atunci), infiintata in noiembrie 1870.
primul teatru din Bucuresti, Teatrul National a fost inaugurat pe 31 decembrie 1852 cu piesa “Zoe sau Amantul imprumutat”?
intre 1948 si 1992 populatia Bucurestiului a sporit cu peste 1 milion de locuitori, de la 1.025.000 la 2.067.000? La ultimul recensamant, numarul de locuitori al orasului a fost 1.929.000.
96.05% dintre bucuresteni sunt crestin-ortodocsi? Ponderea ortodocsilor in Bucuresti a crescut simtitor dupa 1930 cand aceasta a fost calculata la 76.08%?
credinciosii de origine mozaica aproape au disparut din Capitala? Ponderea lor era de aproape 12% in 1930 in timp ce in 2002 coboara mult sub 0.5%.
cea mai importanta comunitate minoritara din oras este formata din cetatenii de origine rroma (tigani)? Acestia reprezinta 1.4% din totalul populatiei (aproximativ 27.000 de persoane)comunitatea evreiasca, odinioara cea mai importanta a orasului, numara acum doar 2.400 de oameni? In 1930 aproximativ 70.000 de evrei locuiau in Bucuresti.
peste 20 de biserici si asezaminte monahale au fost distruse, partial sau total, in perioada comunismului? Dintre cele mai vechi amintim: Biserica Crangasi (1564), Biserica Alba-Postavari (1568), Manastirea Mihai Voda (1591) si altele.
Bucurestiul este infratit cu 9 orase din intreaga lume? Cele mai importante sunt Beijing, Atlanta, Budapesta sau Hanovra.


cu o lungime totala de aproximativ 2.850 de kilometri, Dunarea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Avand in vedere ca Volga strabate doar Rusia, tara nemembra UE, Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.
Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est? Majoritatea apelor curgatoare au un curs Nord-Sud. Un alt rau important cu un curs asemanator din Europa este Raul Po (Italia, 652 km) iar in lume mai exista alte cateva exemple: Yangtze (6.385 km, China, al treilea ca lungime din lume si cel mai mare din Asia) sau Narmada (1.312 km, India).
cu un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secunda, Dunarea este al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului? Volga ocupa pozitia 24 (cu 8.080 m cubi/sec) in timp ce lider este Amazonul cu o un impresionant 219.000 m cubi/sec (spre comparatie, urmatorul clasat, Congo, are un debit de 5 ori mai mic: 41.800 m cubi/sec).
frumusetea si caracterul maiestuos al Dunarii au constituit frecvent surse de inspiratie pentru poeti, pictori, muzicieni si alti oameni de cultura? Cea mai cunoscuta creatie culturala dedicata fluviului este “Dunarea albastra” (An der schönen blauen Donau, in original), un vals vienez creat de Johann Strauss Tanarul (sau “al II-lea”) in 1866 care a devenit un imn neoficial al Vienei Imperiale. Alta piesa extrem de cunoscuta dedicata fluviului este “Valurile Dunarii”, un vals compusa de Ion Ivanovici, un compozitor roman, in anul 1889
cel mai mare dintre bratele de varsare a Dunarii in Marea Neagra este Chilia? Acesta transporta 63% din apa care se varsa, urmat de Sfantul Gheorghe cu 21% si de Sulina cu 16%. Desi cel mai mic, Sulina este singurul brat navigabil, acesta fiind amenajat pentru navigatie prin lucrari de adancire si drenaj.
Romania gazduieste pe teritoriul sau cea mai mare portiune a Dunarii? 28.9% din lungimea totala se situeaza pe teritoriul tarii noastre. Celelalte 9 tari strabatute de Dunare detin, in ordine: Ungaria – 11.7%, Serbia – 10.3%, Austria – 10.3%, Germania – 7.5%, Slovacia – 5.8%, Bulgaria – 5.2%, Croatia – 4.5%, Ucraina - 3.8% si Moldova – 1.7%.
Dunarea strabate 4 capitale europene? Acestea sunt, in ordine: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) si Belgrad (Serbia).
primul oras prin care trece Dunarea este Tuttlingen (Austria) iar ultimul este Sulina (Romania)? Cel mai mare oras strabatut de Dunare este Budapesta, capitala Ungariei, cu o populatie de peste 1.7 milioane conform ultimelor date demografice iar Sulina este cel mai mic oras strabatut: doar putin peste 4.500 de locuitori.
delta formata la varsarea in Marea Neagra este cea de a doua din Europa ca suprafata, dupa cea a Volgai? Din suprafata de aproximativ 4.152 km², 3.446 km² se afla pe teritoriul Romaniei iar restul in Ucraina.


        Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume? Termenul de anoxie semnifica un “continut scazut de oxigen” sau chiar o “lipsa de oxigen” si peste 90% din apa din Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc).
la adancimi de peste 200 de metri, apa Marii Negre nu mai contine oxigen iar temperatura apei inregistreaza o valoare constanta de 9 grade Celsius? Din aceasta cauza, la adancimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.
Marea Neagra este una din cele mai noi mari ale planetei? Specialistii afirma ca ea s-a format in perioada Mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut si in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa (Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Mediterana etc)
de-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica? Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani. 
nivelul de salinitate al apei este unul foarte mic? Acesta se situeaza in jurul valorii de 17% si este cauzat de numeroasele cursuri de apa dulce care se varsa aici (Dunarea fiind cel mai important dintre ele).
din cauza nivelului scazut de salinitate, biodiversitatea din Marea Neagra are de suferit? Majoritatea speciilor marine au nevoie de un nivel al salinitatii de minim 20% pentru a se putea dezvolta corespunzator. 
adnacimea maxima a Marii Negre este de 2.200 de metri? Aceasta valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsa in apropierea tarmului turcesc al marii.
cea mai mare cantitate de apa proaspata care alimenteaza Marea Neagra provine de la raurile care sa varsa in ea? Astfel, anual, 369 km cubi de apa sunt adusi de rauri iar 224 km cubi provin din precipitatiile atmosferice.
anual, prin evaporare, 395 de km cubi de apa se pierd din Marea Neagra?
lungimea coastelor Marii Negre este de 4340 km? Suprafata Marii Negre este de 423.000 km in timp ce volumul ei este de 550.000 km. 
exista doar trei specii de mamifere marine care traiesc in aceasta mare? Cea mai cunoscuta dintre ele o reprezinta delfinii.

Labels

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive