In ultimele decenii, influentata desigur de descoperirile antropologice si de opiniile savantilor, mass media a creat stramosilor nostri din preistorie imaginea unor fiinte total neajutorate in fata stihiilor naturii, a bolilor si a dusmanilor naturali – carnasiere, reptile, insecte veninoase. Niste fiinte a caror existenta se afla sub o permanenta amenintare si care doar printr-un miracol au supravietuit, gratie in mare masura dezvoltarii capacitatilor cognitive.
Antropologul australian Peter McAllisster a publicat recent o carte – „Manthropology” – in care demonteaza punct cu punct asemenea teorii, dovedind ca dimpotriva, omul primitiv era un adevarat atlet, de o forta si o vitalitate de neegalat de catre contemporanii nostri... „Omul modern este un molau. De fapt, suntem cu totii cea mai jalnica generatie de Homo sapiens care a mers vreodata pe Pamant” – sunt cuvintele socante cu care se deschide lucrarea lui McAllister.
De prisos sa precizam ca volumul, devenit instantaneu best-seller la Antipozi, a fost intampinat de o avalansa de critici, din partea comunitatii stiintifice. Insa savantul australian aduce, in sprijinul acidelor sale pareri, si argumente imbatabile. El este de parere ca aborigenii australieni de acum cateva mii de ani il puteau depasi lejer pe cel mai rapid om al planetei, Usain Bolt, intr-o cursa de alergari si vorbeste despre tinerii Tutsi din Ruanda, care in timpul ceremoniilor de initiere dovedesc o detenta ce i-ar putea lasa fara replica pe cei mai medaliati saritori in inaltime.
Femeile primitive l-ar fi batut pe Arnold
Concluziile lui McAllister cu privire la viteza aborigenilor de acum 20.000 de ani se bazeaza pe o serie de amprente plantare, conservate in argila unei foste albii lacustre din sudul Australiei. Pe aici au alergat candva sase oameni primitivi, in urmarirea prazii si potrivit analizelor efectuate asupra adancimii si a frecventei amprentelor, acesti oameni ar fi putut atinge viteza de 37 km/ora! Prin comparatie, Usain Bolt, medaliatul cu aur la ultimele Jocuri Olimpice, desfasurate la Beijing, a atins o viteza de 42 km/ora dar sa nu uitam ca el alerga pe o pista adecvata pentru atletism in vreme ce primitivii fugeau pe malul mocirlos al unui lac!
„Putem presupune ca alergau cu viteza maxima, pentru ca este evident ca urmareau prada – am gasit si urme de copite, apartinand unei creaturi erbivore. Dar daca puteau atinge 37 km/ora pe un teren moale, in care picioarele li se afundau, impiedicandu-i sa se miste cu usurinta, nu e deloc gresit sa credem ca ei l-ar fi putut depasi pe Bolt, daca ar fi beneficiat de toate avantajele de care dispune acesta”, crede McAllister.
Antropologul de la Antipozi spune ca o femeie primitiva avea o capacitate musculara cu 10% mai mare decat a unui barbat modern. Antrenata adecvat, ea l-ar fi invins fara probleme la skandenberg pana si pe Arnold Schwarzenegger, actualul guvernator al Californiei si fost campion mondial la culturism, in anii lui de glorie. „Femeile primitive aveau antebratul mai scurt si prin urmare aveau mai multa forta in mana, deci l-ar fi doborat lejer pe Arnold”.
Iar exemplele oferite de McAllister in privinta superioritatii fizice a stramosilor nostri nu se opresc aici. „Daca ar fi participat la Olimpiadele moderne, oamenii trecutului ar fi fost campioni. Ganditi-va la legionarii romani care marsaluiau zilnic pana la 60 km, purtand un echipament de peste 40 kg, la vaslasii din Grecia antica, depasind de departe performantele canotorilor actuali. Chiar si azi, oamenii care traiesc la nivelul comunei primitive, dovedesc abilitati fizice care ne umilesc: aborigenii australieni arunca sulita la 110 m lungime, in conditiile in care recordul mondial la aceasta proba este de 98 m!
In opinia australianului, „vinovata” pentru moliciunea omului modern este revolutia tehnologica si dezvoltarea fara precedent, in ultimii ani, a ciberneticii. „Corpul uman este foarte plastic si raspunde la stres. In ultimele cinci milenii am pierdut 40% din lungimea oaselor lungi, si avem tot mai putina incarcatura musculara pe ele. Pur si simplu nu mai suntem expusi provocarilor carora oamenii primitivii erau obligati sa le faca fata. Daca nu ne intoarcem la natura si la miscarea fizica, riscam sa devenim niste schelete ambulante care nu vor mai fi in stare nici macar sa suporte o cutie craniana devenita prea grea pentru ele!”, avertizeaza McAllister.
Publicat de
dantntfcs
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu