Natura ascunde inca multe taine. Cercetatorii sunt tot mai uimiti de cate specii de vietuitoare traiesc pe pamant sau in adancul apelor despre care nu se cunoaste nimic. De aceea, Institutul pentru Explorarea Speciilor din cadrul Universitatii de Stat din Arizona (SUA), impreuna cu un comitet international de taxonomisti (biologi specializati in clasificarea vietuitoarelor), obisnuieste sa alcatuiasca, in fiecare an, o lista, un fel de „top” al celor mai deosebite specii de vietuitoare descrise dar si publicate in reviste de specialitate.
Dintre miile de specii pe care savantii le-au descris intr-o revista de inalta tinuta stiintifica, in anul 2008, organizatia mentionata mai sus a ales doar zece pe care le-a enumerat in „lista de onoare”. Criteriile de alegere sunt destul de diverse dar la fel de subiective. Stim cu totii, dar mai ales cercetatorii, ca fiecare specie are rolul ei bine definit in natura incat nici una nu poate fi considerata mai importanta ca alta. Doar omul, in intentia sa de-a demonstra ca este mai presus de randuiala naturii, incearca sa creeze o scara a valorilor si printre vietuitoare. Lista intocmita nu este altceva decat o modalitate de atragere a atentiei lumii asupra importantei cercetarilor de taxonomie si asupra ideii, despre care vorbeam mai sus, cu privire la imensitatea si complexitatea naturii vii. Sa vedem, asadar, care au fost noutatile descoperite in 2008 de catre cei ce se ocupa de biodiversitatea Terrei. Ne vom opri doar asupra catorva dintre cele trecute in „topul” celor mai deosebite specii, restul, enumerandu-le.
Palmierul urias
Este gigantic si are o infatisare spectaculoasa. Creste numai intr-o anumita regiune restransa din nord-vestul Madagascarului. Cercetatorii au descoperit circa 100 de exemplare si, din acest motiv, s-a pus problema conservarii speciei. O astfel de masura este cu atat mai importanta cu cat uriasul palmier infloreste numai o singura data in viata. Are o inflorescenta uriasa cu sute de flori iar dupa ce fructifica, planta ...moare. Pentru ca specia sa nu dispara, savantii au colectat semintele palmierului gigant si le-au distribuit celor pasionati in cresterea acestor specii, stimuland astfel, strangerea de fonduri pentru salvarea palmierului urias de la disparitie.
Cel mai mic sarpe din lume
Ajunge la doar 10 cm lungime si este subtire cat o mina de creion. A fost descoperit in insulele Barbados din Marea Caraibelor. Herpetologul S. Blair Hedges, specialist in studiul amfibienilor si reptilelor, a descris aceasta specie ca fiind la limita minima a dimensiunilor posibile pentru o specie de sarpe. Deoarece specia a fost gasita pe o arie restransa din padurile din estul Barbadosului, iar pe insula se afla o populatie numeroasa, biologii isi fac mari griji pentru viitorul acestei specii.
Calutul de mare pitic
Este o mica vietate marina de marimea unui... bob de mazare. Cu toate acestea, este vertebrat si anume, un peste. Lungimea calutului de mare pitic (Hipocampus satomiae) este de numai 13,8 mm. El a fost descoperit in apele insulei Borneo (partea indoneziana), numita Kalimantan. Denumirea stiintifica a capatat-o dupa numele scafandrului care l-a colectat din adancuri. O data cu aceasta specie au mai fost descrise alte doua specii de caluti de mare, ceea ce demonstreaza cat de variata este imensitatea oceanelor si marilor de pe planeta.
Cea mai lunga insecta din lume
Are peste o jumatate de metru lungime si a fost descoperita in partea malaeziana a insulei Borneo. Este o insecta din ordinul Phasmida, un grup ce cuprinde peste 300 de specii, dintre care multe sunt spectaculoase ca infatisare. Respectivele insecte sunt foarte greu de observat, ele fiind renumite pentru camuflajul adoptat. Unele seamana cu niste ramuri, in timp ce altele iau forma si culoarea unor frunze, confundandu-se perfect cu mediul in care traiesc. Specia nou descoperita, denumita de specialisti Phobaeticus chani face parte din grupul insectelor denumite „betele ambulante”.
Arborele de cafea fara... cofeina
Este o specie de planta inrudita cu cele din care se obtine cafeaua dar ale carei „boabe” (seminte in realitate) nu contin cofeina. Planta, originara din Camerun, ar putea sta la baza producerii unor tipuri de cafea lipsite in mod natural de cofeina. Astfel, s-ar elimina procesele chimice prin care trec acum boabele de cafea al caror continut de cofeina este destul de mare. Celelalte specii publicate in insolitul „top” sunt: „Melcul fantoma fara cochilie” care este... carnivor; „Varul lui Nemo” – un pestisor mic, colorat in albastru viu; „Materpisus Attenboroughi” – fosila unui peste ce a trait, pare-se, acum 335 milioane de ani in urma; „Bacteria din fixativ” care traieste chiar in fixativul de par si o „Cochilie mai putin obisnuita” ce se rasuceste in jurul a patru axe, intr-un mod cu totul arhaic. O lume a vietuitoarelor care uimeste si intriga stiinta.
Publicat de
dantntfcs
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu