Insula Alcatraz este defapt o stanca, avand lungimea de 500 m, o inaltime de 41 m, cu o suprafata de 85.000 m patrati. Insula a fost descoperita de cercetatorul spaniol Juan Manuel de Ayala, ce a navigat in golf in anul 1775.
Pe aceasta insula a fost construita o fortareata, numita “Fort Alcatraz”, iar ulterior inchisoarea vestita “Alcatraz” ce a fost inchisa in anul 1963, devenind astazi o atractie turistica.
In anul 1847, lordul John Charles Fremont, a cumparat insula pentru SUA de la Mexic cu 5000 de dolari. In anul 1854 s-a construit pe aceasta insula cel mai vechi far de pe coasta de est americana, iar in 1859 au fost finalizate lucrarile la fortareata.
Numarul infractiunilor a crescut considerabil in anii 1920 – 1930 din pricina marii recesiuni economice prin care trecea socitetatea. Crima organizata, care capatase proportii ingrijoratoare, devenea un pericol real pentru public.
La 12 octombrie 1933 s-au inceput lucrarile pentru a transforma fortul intr-o inchisoare federala a Statelor Unite.
De-a lungul timpului, inchisoarea a gazduit cei mai periculosi criminali. Se faceau periodic transporturi cu prizonieri, iar in anul 1934, printre alti condamnati s-a aflat si celebrul mafiot Al Capone. In septembrie 1934, a fost adus la Alcatraz si George Kelly, un alt cap al criminalitatii organizate.
In anii 1940, un alt prizonier faimos al inchisorii Alcatraz a fost Richard Stroud, numit si “Omul-Pasare” din Alcatraz, datorita studiilor sale asupra pasarilor. Stroud a fost condamnat pentru omor.
Celulele inchisorii aveau o suprafata de 1,5 x 2,7 m, cu lavoar, toaleta si pat. Timpul petrecut in celula era intre 18 si 23 de ore pe zi. Cei care dovedeau o purtare exceptionala faceau exceptii, fiind pusi sa lucreze in spalatorie, sau la bucatarie.
Conditiile erau destul de bune in inchisoare. Alcatraz era singura inchisoare din SUA cu dusuri cu apa calda, pentru a nu permite detinutilor sa se obisnuiasca cu apa rece din golf.
Incercari de evadare
In 29 de ani, niciun detinut n-a reusit sa evadeze, acestia murind impuscati, inecati in apa rece sau au fost mancati de rechini. Insa se presupune ca unul singur ar fi reusit, fiind dus de curentul puternic la nord de Golden Gate. Alti 55 de detinuti au fost dati disparuti, presupundandu-se ca au murit.
Desi tentativele de evadare au fost numeroase, nu se cunoaste niciun prizonier care sa fi reusit sa evadeze din celebra inchisoare. Cadavrele celor evadati despre care se crede ca au murit in apele ce inconjoara insula nu au fost descoperite niciodata.
In 29 de ani (1934 – 1963) cat a functionat inchisoarea, 38 de oameni au fost implicati in 14 tentative separate de evadare. 23 de evadati au fost prinsi, 6 au fost impuscati si ucisi iar doi s-au inecat.
Batalia de la Alcatraz
Batalia de la Alcatraz a fost o tentativa nereusita de evadare din Penitenciarul Alcatraz. Incercarea a durat 2 zile, timp in care doi ofiteri de paza au fost omorati, in timp ce alti 11 au fost raniti. Cei doi supravietuitori care au pus planurile evadarii au fost executati pentru incercarea de evadare ce s-a transformat intr-o revolta si haos.
Sase prizonieri au preluat controlul asupra gardienilor, au luat cheile de la rastelurile cu arme si de la celule si au vrut sa evadeze. Planul lor a inceput sa se destrame cand au descoperit ca le lipsea cheia cu care sa deschida portile inchisorii. La scurt timp, oficialii puscariei au descoperit ca cei sase voiau sa evadeze. In loc sa se predea, detinutii au preferat sa lupte. Tentativa a fost inabusita, iar majoritatea celor implicati au fost condamnati la moarte. 18 gardieni au fost raniti.
La ora 1:40 p.m, in data de 2 mai 1946, Bernard Coy, condamnat la 26 de ani de inchisoare la Alcatraz pentru jefuirea unei banci, urmat de Marvin Hubbard, Joseph Cretzer, Miran Thompson si Clarence Carnes au reusit sa ajunga la rastelurile cu arme.
Coy a profitat de absenta gardianului ce pazea armele si s-a innarmat. Obiectivul a fost sa fure mai apoi o barca si sa se indrepte spre libertate, spre San Francisco.
Acestia au luat mai multi ostatici. Bill Miller, unul din ei avea cheia de la poarta inchisorii. N-au reusit sa evadeze, fiind blocati spre drumul lor de mai multe usi. In disperarea lor de a gasi cheia potrivita pentru fiecare usa din gramezile de chei, ceilalti gardieni au aflat de incercarea lor de evadare si au blocat toate iesirile. In timpul atacului au fost ucisi mai multi ofiteri ai inchisorii. Situatia s-a complicat pentru ofiteri si au fost nevoiti sa astepte pana la lasarea serii, iar apoi sa opreasca electricitatea.
Fortele de securitate au gasit un plan pentru a innabusi revolta. Au facut gauri in tavanul inchisorii si au aruncat grenade in zonele unde se credea ca se afla detinutii. Planul s-a dovedit a fi un succes, iar fortele armate au intrat in celule tragand in mod repetat focuri de arma asupra detinutilor. La ora 9:40 a.m., in data de 4 mai, garzile au intrat in coridorul inchisorii si l-au gasit pe Cretzer, Coy si Hubbard morti. Ceilalti trei (in imagine – Clarence Carnes (stanga), Sam Shockley (mijloc), and Miran Thompson (dreapta) in drum catre curtea de judecata) participanti la evadare au fost dusi inapoi in celulele lor.
Miran Thompson si Sam Shockley au fost executati in camera de gazare la data de 3 decembrie 1948 pentru omorarea unor garzi ai inchisorii. Carnes a mai primit o pedeapsa, insa a fost eliberat in anul 1973.
In urma acestui incident au fost imbunatatite masurile de securitate, pentru a se asigura ca nimeni nu v-a mai scapa vreodata din acea inchisoare.
Evadarea lui Frank Lee Morris
Frank Lee Morris, nascut in 1 septembrie 1926, a fost un criminal american, celebru prin evadarea sa din Alcatraz din anul 1962. De atunci, n-a mai fost vazut vreodata.
Pe 20 ianuarie 1960, Morris a fost adus la Alcatraz. Si-a inceput planurile de evadare de cand a ajuns pe acea insula. Au mai fost implicati si John Anglin, fratele sau Clarence Anglin si Allen West. Cel din urma n-a mai evadat pana la urma.
Timp de doi ani de zile Morris si fratii Anglins au construit un bac, niste papusi si au reusit sa fure unelte pentru a le folosi la sapat.
Pana in mai 1962, Morris si fratii Anglin sapasera deja niste tunele destul de mari incat sa incapa prin ele. Sapau cate doi, in schimburi, iar un al treilea tinea de sase. Ziua, gaurile erau mascate de bucati de zid fals.
In 11 iunie 1962 a venit timpul sa evadeze. Au lasat in locul lor, in pat, papusile confectionate de ei si au iesit prin gaura sapata. Au luat bac-ul si au disparut in noapte.
In dimineata urmatoare, ofiterii au gasit papusile (in imagine – papusa lui Morris) in patul lor si au observat disparitia prizonierilor. Au fost gasite bucati din bac-ul folosit pentru evadare, doua veste de salvare, si cateva scrisori si fotografii impachetate cu grija ca sa nu fie stricate de apa. Acestea apartineau fratilor Anglin. Cu toate acestea, corpurile lor nu au fost descoperite niciodata.
FBI-ul a inchis cazul in mod oficial pe data de 31 decembrie 1979, declarand ca “nu exista nicio proba concreta care sa sugereze ca evadatii ar mai fi in viata”.
Allen West, despre care se crede ca ar fi fost creierul operatiunii, a fost gasit in celula sa in dimineata in care gardienii au descoperit evadarea.
Povestea acestora a inspirat filmul din 1979, “Evadare din Alcatraz”.
In filmul in care joaca Clint Eastwood, Morris a fost portretizat ca avand o inteligenta sclipitoare, creierul celei mai renumite evadari din istorie. Elaborarea planului de evadare a durat sapte luni si a necesitat fabricarea unor capcane inteligente, precum si a unor echipamente necesare supravietuirii in apele reci.
John Knight Giles – liber pentru cateva minute
John Knight Giles, nascut in 16 februarie 1895 a fost condamnat la 11 mai 1935 pentru tentativa de jaf. A mai fost inchis si pentru o crima. Dupa evadarea sa din 17 iunie 1935, a fost transferat la Alcatraz in data de 28 august 1935.
John Knight Giles lucra la spalatorie, de unde a putut fura o uniforma militara. A reusit sa ia o barca si s-a indreptat spre tarm. Oficialii de la Alcatraz au observat lipsa unei barci si au anuntat colegii, pentru a nu lasa pe nimeni sa debarce.
Giles nu stia ca este urmarit. Dupa ce a debarcat, a fost interogat de locotenentul Gordon Kilgore. L-a legitimat si a observat ca actul era un fals. A fost prins si trimis inapoi la Alcatraz la ora 11 dimineata.
John Paul Scott
Un singur om, John Paul Scott a ajuns pana la tarm inotand. S-a nascut in anul 1927, in Leitchfield, Kentucky. John Scott a fost singurul om care a reusit sa ajunga in San Francisco inotand. A fost acuzat de jefuirea unei banci si a fost gasit in posesia unor arme ilegale, primind 30 de ani de inchisoare.
John Paul Scott a ajuns la Alcatraz in 1959. La data de 16 decembrie 1962 a incercat sa evadeze impreuna cu Darl Lee Parker. Cei doi au taiat si au indoit doua bari de la fereastra bucatariei si au fugit catre apa, pentru a inota catre San Francisco. Evadarea lor a fost observata la ora 5:27 p.m. Parker a renuntat dupa scurt timp si a fost capturat dupa 25 de minute.
Paza de Coasta inca il mai cauta pe Scott. La ora 7:40 p.m, politia a primit un telefon de la doi tineri, declarand ca au gasit o persoana inconstienta langa podul Golden Gate. Acea persoana era John Paul Scott. Intrase deja in stare de hipotermie si era epuizat. A fost dus la spitalul Letterman General, iar dupa insanatosire a fost trimis inapoi la inchisoarea de la Alcatraz.
Parea imposibil de evadat de la Alcatraz inotand. Temperatura era de 8 grade Celsius, iar in luna decembrie curentul apelor ajungea la 5,4 km / h.
Atunci cand Frank Morris si cei doi frati au disparut cu o jumate de an inainte, oficialii inchisorii au declarat ca acestia s-au inecat. Prizonierii erau speriati adesea aducandu-le aminte de rechinii din ape, pentru a-i descuraja pe prizonieri sa evadeze. Insa John Paul Scoot a reusit, incuranjand si alti detinuti sa incerce.
Dupa inchiderea inchisorii Alcatraz, Scott a fost transferat la Marion, Illionois, unde a mai avut o incercare de evadare. A murit in anul 1987 in inchisoarea din Tallahassee, Florida.
In anul 1963, procurorul general al Statelor Unite, Robert F. Kennedy a ordonat inchiderea inchisorii Alcatraz din pricina cheltuielilor mari necesare pentru intretinerea acesteia.
In existenta ei de 29 de ani, inchisoarea Alcatraz a gazduit peste 1500 de infractori. Astazi, insula Alcatraz este deschisa publicului, fiind vizitata de peste un milion de turisti anual.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu