Atacama este un deşert de coastă, din America de Sud, format datorită curenţilor marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitaţiile. Deşertul Atacama este cel mai arid deşert, din lume, precipitaţiile fiind de 1,8 mm la 10 ani. El se află situat pe coasta de nord vest sudamericană în nordul statului Chile limitat la vest de coasta Pacificului, la nord de Peru şi la est de Bolivia şi Argentina.
Clima

Deşertul Atacama se poate spune stă izolat de ploi de către paravanul înalt al Cordilierilor fiind expus vânturilor uscate. In apropiere de coasta Pacificului este împiedicată formarea norilor de curentul rece Humboldt, astfel că regiunea este izolată din toate părţile, şi în plus, ea fiind traversată de tropicul capricornului. Apa rece a Pacificului determină aici frecvent formarea ceţii şi o temperaturile mai scăzută în apropiere de coastă. Prin fenomenul climatic denumit „El Niño” au loc averse intense de ploaie la intervale de 6 - 10 ani, care duce puntru un timp scurt la o înflorire a deşertului. Vârsta deşertului este apreciată la 15 milioane de ani, cantitatea anuală de precipitaţii fiind faţă de Death-Valley (Valea Morţii) SUA mai redusă într-un raport de 1 / 50. Diferenţele de temperatură din regiune sunt mari oscilând între zi +30o şi noapte -15 °C.
Importanţa regiunii

Datorită umidităţii foarte reduse a aerului din deşert, se poate vedea clar la distanţe mari, de acea au fost postate pe munţii din regiune mai multe observatoare astronomice:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Labels

Faceți căutări pe acest blog