Anul constructiei:
Piramida lui Keops a fost construita undeva intre anii 2700-2500 I.C.
Locatie:
Platoul de la Gizeh in Egipt, langa Cairo.
Istorie:
“Marea Piramida” a fost cea mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea in 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele mentionari asupra existentei si descrierii piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot a vizitat Egiptul in anul 450 I.C. De-a lungul secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginatia oamenilor. S-au facut speculatii cum ca ar fi fost construita ca observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Suntem siguri ca nu va sunt straine nici teoriile cum ca ar fi o constructie realizata de civilizatii extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta insa teoria ca piramidele din Egipt nu au fost decat unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.
Descriere:
Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.


Anul constructiei:
Se crede ca au fost construite in jurul anului 600 I.C.
Locatie:
In Babilon, pe partea estica a Eufratului, aproximativ la 50 de km sud de Bagdadul de azi din Irak.
Istorie:
Aceste gradini despre care nu se poate spune cu siguranta ca au existat, se presupune ca au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea, fiul lui Hamurabi. El le-a construit pentru una dintre sotiile sale bolnave, pentru a-i alina dorul de muntii si gradinile din locul ei natal numit Media. De asemenea mai exista o teorie, mai putin crediblila insa, ca aceste gradini au fost construite de Semiramiza, regina asiriana, in al cincilea ei an de domnie. Ceea ce ridica un mare semn de intrebare privind existenta acestor gradini este faptul ca nici unul dintre cei care au lasat in scrierile lor date despre Babilon, nu au vazut cu proprii ochi aceste gradini. Insasi tablele ramase din timpul lui Nabucodonosor nu contin date despre Gradinile Suspendate, ci numai despre descrierea palatului, a orasului Babilon si ale zidurilor acestuia. Arheologii inca mai cauta dovezi evidente despre aceste gradini pentru a trage o concluzie reala cu privire la existenta lor.
Descriere:
Philo din Bizant spune despre aceste gradini: “Gradinile Suspendate au plante cultivate deasupra nivelului solului si radacinile copacilor sunt infipte intr-o terasa superioara mai degraba decat in pamant. Intreaga greutate este sustinuta de coloane de piatra. Apa era ridicata cu un sistem de scripeti si curgea de sus pe canale special amenajate. Aceste ape irigau intreaga gradina saturind radacinile plantelor si tinind umeda intreaga zona. Aceasta face ca iarba sa fie permanent verde si copacii bine dezvoltati."
Geograful grec Strabo, care a descris gradinile in secolul I I.C., a spus: "Gradinile constau in terase ridicate una deasupra celeilalte sprijinite pe stalpi cubici. Terasele erau goale si umplute cu pamant pentru a permite copacilor de dimensiuni mari sa fie plantati."
Se crede ca Gradinile Suspendate erau un munte artificial construit pe terase suprapuse inlte de la 23 la 91 de metri si lungi de 122 de metri. Aceste terase erau sustinute de coloane din piatra. Apa pentru irigarea plantelor era ridicata in mod mecanic cu galeti prinse pe un cablu intins intre 2 roti imense.


Anul constructiei:
Intre anii 470-450 B. C.
Locatie:
Orasul Olimpia din Grecia antica localizat pe coasta vestica a Greciei, la aproximativ 150 de km de Atena.
Istorie:
Jocurile Olimpice au inceput in orasul Olimpia din Grecia in anul 776 I.C. si erau tinute in cinstea lui Zeus. Oamenii veneau din toate tarile sa participe la aceste jocuri si se rugau in templul lui Zeus. Cu timpul, cand Jocurile Olimpice au devit faimoase, din ce in ce mai multi oameni veneau sa ia parte la intreceri. Astfel ca, templul a devenit neincapator. De aceea s-a construit un altul, mai mare. In interiorul lui sculptorul grec Phidias a realizat o statuie imensa a lui Zeus. Imparatul roman Caligula a vrut sa ia statuia si sa o expuna in Roma. Dispozitivul pe care il construise pentru transportarea ei s-a rupt, el fiind nevoit sa renunte la acesta idee. Jocurile Olimpice au fost declarate “pagane” in anul 392 A.D. de catre imparatul crestin Theodosius I al Romei, iar templul lui Zeus a fost inchis. Mai tarziu, statuia a fost transportata de catre niste greci foarte bogati intr-un palat din orasul Constantinopol in care a si fost distrusa in anul 462 A.D de catre un incendiu devastator. Astazi nu a mai ramas nimic din marele templu decat fundatiile, coloane cazute si pietre.
Descriere:
Pausanias Grecul spunea in secolul 2 A.D.: “In mana dreapta tinea o statuie a Victoriei facuta din aur si fildes. In mana stanga tinea sceptrul lucrat din toate metalele si care avea in varf un vultur. Sandalele zeului erau facute din aur la fel ca si roba lui.”
Templul lui Zeus era construit dupa modelul numeroaselor temple din Grecia, pe o platforma rectangulara. 30 de coloane largi sustineau acoperisul pe partile laterale si 6 la fiecare capat. Un acoperis foarte ascutit acoperea cladirea. Triunghiurile create la capetele cladirii de acoperisul inclinat erau umplute cu sculpturi. Sub ele, chiar deasupra coloanelor, erau mai multe sculpturi descriind 12 muncitori ai lui Heracle, 6 la fiecare capat. In acord cu descrierile, statuia era asezata in capatul vestic al templului. Ocupa o suprafata de 7 metri si avea o inaltime de 12 metri. Hainele sale erau sculptate cu animale si crini, fata era facuta din fildes iar barba, parul, roba si sandalele, din aur.


Anul constructiei:
In jurul anului 550 I.C.
Locatie:
In orasul Efes din Grecia antica, langa orasul Selkuc de azi din Turcia.
Istorie:
Templul zeitei Artemis se considera a fi cea mai frumoasa structura construita vreodata. Artemis (Diana la romani), era in religia greaca zeita vanatorii si a naturii salbatice. In religia locuitorilor din Efes, era zeita fertilitatii. In anul 550 I.C. regele Croesus din Lydia a cucerit orasul Efes si alte orase din Grecia antica. In timpul luptei a fost distrus un templu al zeitei Artemis. De aceea, Croesus a luat decizia sa construiasca unul nou realizat de arhitectul grec Chersiphron si de fiul acestuia, Metagenes. Noul templu a fost mandria celor din Efes pana in anul 356 I.C. cand, Herostratus (un tanar din Efes) l-a ars din temelii crezind ca numele lui va intra in istorie. Ciudat sau nu, Templul lui Artemis a fost distrus in aceeasi noapte in care s-a nascut Alexandru cel Mare. Cand el a cucerit Asia Mica, s-a oferit sa-l reconstruiasca, ceea ce s-a si intamplat. Noua constructie a fost definitivata dupa moartea lui in 323 I.C. Sfantul Paul a vizitat orasul Efes in primul secol A.D. predicand crestinismul. Aici insa s-a lovit de veneratia pe care locuitorii o aveau pentru zeita Artemis. In anul 262 A.D., templul a fost distrus de goti. Locuitorii au planuit sa-l reconstruiasca dar intre timp au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.
Descriere:
Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia. Era construit din marmura, cu o fatada decorata. Se estimeaza ca masura 106 metri in lungime si 54 de metri pe latime, avea 127 coloane de piatra inalte de 18 metri fiecare, fiind de 4 ori mai mare decat Parthenon-ul din Atena. La intrare, scari de marmura inconjurau templul. In interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii.


Anul constructiei:
Se crede ca a fost terminat in anul 353 I.C., la 3 ani dupa moartea regelui Mausollus.
Locatie:
Orasul Halicarnassus (Bodrumul de azi) in Marea Egee, in sud-vestul Turciei.
Istorie:
Denumirea de “mausoleu” vine de la numele regelui persan Mausollus care guverna provincia Caria. Mausoleul de la Halicarnassus a fost construit de catre Artemisia, sotia si sora regelui Mausollus, in memoria acestuia. Timp de 16 secole acesta constructie a supravietuit timpului. Se crede ca a fost distrus intre 1000 A.D. si 1400 A.D. de un cutremur, cel mai probabil. In 1494, cavalerii Sfantului Ioana din Malta au construit un castel in timpul cruciadelor, castel care exista si astazi in Bodrum si la a carei constructie au folosit blocurile de piatra si marmura din mausoleu.
Descriere:
Artemisia, sotia si sora lui Mausollus, l-a angajat pe arhitectul Pythius pentru realizarea proiectului. Planul de baza al cladirii era un templu imes, cu o baza rectanglulara cu o lungime de 40 de m si o latime de 30 de m, peste care era construita o piramida cu 24 de trepte. Inaltimea totala a mausoleului era de 45 m compusa din 20 m baza cu trepte, 12 m podiumul cu coloane, 7 m piramida cu cele 24 de trepte si 6 m statuia din varf care reprezenta un car cu 4 cai. Fundatia era un podium cu trepte decorat cu statui. Camera mortuara era construita din alabastru alb si decorata cu aur. Era localizata pe podium si inconjurata cu coloane. Faima acestei constructii consta in multimea statuilor cu care era decorata: oameni, lei, cai si alte animale. In fiecare colt, luptatori pe cai strajuiau mormantul. Fiecare parte a mausoleului era decorata cu fresce care prezentau scene despre luptele grecilor. Intre fiecare dintre coloanele podiumului strajuiau statui. Astazi, numai cateva statui au fost recuperate si pot fi vazute in Camera Mausoleului la British Museum.


Anul constructiei:
Constructia s-a realizat in 12 ani si a fost finalizata in 282 I.C.
Locatie:
Strajuia intrarea in portul din insula Rodos din Grecia. Rodos este o insula aflata in Asia Mica, unde Marea Egee intalneste Marea Mediterana.
Istorie:
Rhodos devine in 408 I.C. capitala mai multor teritorii unite si un important port comercial. Se bazeaza pe un aliat, care este Ptolemeu I al Egiptului. Macedonenii incearca sa rupa acesta alianta, insa locuitorii din Rodos sunt uniti si rezista eroic asediului. Colosul din Rodos a fost construit in cinstea zeului soarelui, Helios, ca multumire pentru protectia locuitorilor in timpul asediului. Chares din Lindos, un sculptor rodian, a fost angajat pntru constructia statuii. Statuia a strajuit intrarea in portul Rodos timp de 56 de ani. Cand soarele rasarea dimineata, se reflecta in suprafata de bronz si facea ca figura zeului sa straluceasca. In 225 I.C., in urma unui cutremur, i s-a rupt un picior. Dupa prabusirea statuii, locuitorii din Rodos au vrut sa o reconstruiasca primind chiar o oferta de la Ptolemeu al III-lea, insa un oracol le-a interzis. Dupa ce arabii au cucerit insula Rodos, in 653 A.D., statuia a fost vanduta de catre acestia unui evreu din Siria care a carat-o pe 900 de camile, dupa cum spune legenda.
Descriere:
Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Se spune ca au fost folosite 15 tone de bronz si 9 tone de fier, insa calculele arata ca aceste cantitati au fost chiar mai mari. Avea o inaltime de 33 de metri si statea pe un soclu inalt de 15 metri. Teoria ca acest colos statea cu cate un picior pe fiecare mal al portului este doar o legenda pentru ca in nici o scriere nu se specifica acest lucru. Se crede ca ea a inspirat sculptorul francez Auguste Bartholdi care a construit Statuia Libertatii din USA.


Anul constructiei:
Se estimeaza ca a fost terminat in jurul anului 280 I.C. desi constructia a inceput in jurul anului 290 I.C.
Locatie:
Pe o mica insula de langa orasul egiptean Alexandria numita Pharos.
Istorie:
Dupa moartea lui Alexandru ce Mare, comandantul lui, Ptolemeu Soter, a preluat conducerea in Egipt in orasul fondat de Alexandru, oras numit Alexandria. El a inceput constructia farului in anul 290 I.C., constructie ce a fost insa finalizata de fiul lui, Ptolemeu Philadelphus. Constructia a fost dedicata lui Ptolemeu Soter si sotiei lui, Berenice si se presupune ca a fost finantata de un diplomat bogat numit Sostratus din Cnidus. Constructia a fost atat de faimoasa incat denumirea de "far" a fost preluata in limbile franceza, italiana, spaniola si in romana. Farul din Alexandria a ajutat la navigatie timp de mai bine de 1000 de ani, pana cand a fost distrus in urma a doua cutremure, din 1303 A.D. si 1323 A.D. A fost atat de faimos, incat a aparut chiar si pe monedele romane. In 1480 pe locul lui a fost construit un fort islamic numit Fortul din Kait Bey folosit in scopuri militare. Recent, oameni de stiinta au gasit parti din far scufundate pe care le-au adus la suprafata ca sa le studieze.
Descriere:
Farul avea o inaltime de 117 m si era construit din 3 parti pe o baza larga. Prima parte era un cub inalt de 56 m, a doua sectiune era o prisma octogonala inclinata in interior inalta de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de 7 m inaltime. In interiorul cilindrului erau o flacara care ardea noaptea si o oglinda. Combustibilul folosit pentru flacara se presupune ca era balegar uscat de la animale. Oglinda era folosita pentru ca ziua sa reflecte lumina soarelui si pe cea a focului pe timpul noptii. In varful cilindrului se afla o statuie, cel mai probabil a lui Zeus sau Poseidon, zeul marii.


Anul constructiei:
Ultimile teorii spun ca Sfinxul a fost construit in timpul celei de a IV-a Dinastii de catre Khaf-Ra (Chefren, Kefren), in anul 2500 IC, dupa constructia piramidei acestuia.
Dovezi arheologice si geologice arata ca eroziunea Sfinxului se datoreaza in principal apei si mai putin nisipului si ca ar fi fost construit cu 7.000 - 10.000 de ani in urma fiind doar restaurat de Khaf-Ra. Aceste teorii sustin ca Sfinxul era deja construit in timpul ultimei ere glaciare din perioada 13.000 - 8.000 BC.
Robert Bauval and Graham Hancock au dezvoltat o alta teorie care spune ca Sfinx-ul (luand in consideratie asezarea sa in functie de piramidele invecinate si scrierile vechi egiptene) este o parte (daca nu cel mai important element) a unei harti astronomice care are stransa legatura cu constelatia Orion. Ei au concluzionat ca cea mai buna potrivire a hartii ar fi cu pozitia pe care au avut-o stelele in anul 10.500 IC.
Nu exista nici o inscriptie sau scriere care sa indice clar data constructiei. Exista doar indicii care sustin ipoteza ca Sfinx-ul ar fi existat inaintea piramidelor.
Locatie:
Sfinx-ul se afla in Egipt, pe platoul Gizeh, la aproximativ 10 km vest de Cairo, in partea de nord-est a Vaii Templului lui Khaf-Ra. Gizeh este un bogat site arheologic care cuprinde cele trei piramide uriase (a lui Keops, Kufru si Menkaura), alte piramide mai mici numite “ale Reginelor” si numeroase alte temple si morminte ale altor familii.
Istorie:
Numele de Sfinx vine de la cuvantul grecesc “shingo” care inseamna “a strangula” si grecii l-au folosit pentru prima data numind o creatura fabuloasa care avea capul unei fete, corpul unui leu si aripi de pasare care isi strangula victimile. Sfinx-ul este o constructie obisnuita in Egipt si sunt priviti ca protectori, gardieni la intrarea templelor. Sfinx-ii au fie cap de berbec si corp de leu, cap de uliu si corp de leu sau capul unui rege sau zeu si corp de leu. “Marele Sfinx” de pe platoul de la Gizeh este o creatura care are capul unui rege (al lui Khaf-Ra, se crede) sau zeu si corp de leu.
Ultima dintre teoriile construirii Sfinx-ului este ca acesta a fost construit de catre regele Khaf-Ra (2558 - 2532 IC), regele celei de a 4-a dinastii. Khaf-Ra a fost unul dintre fii lui Khufu (Cheops). Sfnxul se aliniaza cu piramida lui Khaf-Ra la capatul drumului pietruit si se crede ca ar fi fost construit pentru a pazi piramida faraonului.
A fost de multe ori ingropat de nisipuri si, se spune ca, in jurul anului 1400 IC regele Thutmose, pe vremea cand era inca print, a mers la vanatoare si, obosit, a adormit la umbra Sfinxului. Dormind, a visat ca Sfinxul i-a vorbit si i-a cerut sa-l dezgroape de sub nisipuri, ceea ce regele Thutmose a facut si a si restaurat aceasta constructie. Sunt zvonuri ca la restaurarile de la inceputul secolului XX au fost descoperite tuneluri, pasaje si camere secrete. Nu se stie insa daca acestea au fost construite o data cu statuia sau sunt rezultatul jefuitorilor de comori.
Descriere:
Sfinxul are corpul unui leu si capul unui rege sau zeu. Privit din profil, iti dai seama ca are capul mult mai mic in comparatie cu corpul. Corpul are o lungime de 73 m si o inaltime de 20 m. Numai labele au o lungime de 17 m iar partea din spate are 52 m. Capul are 6 m inaltime si 4 m latime, iar numai ochii au 2 m inaltime. Nasul si barba lipsesc, doar barba fiind expusa la Muzeul Britanic. In trecut, statuia a fost pictata: rosu pentru fata si corp si galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinx-ul a fost construit pe locul unei cariere de piatra si se pare ca a fost sculptat dintr-o singura bucata de piatra de var. Astazi, statuia se faramiteaza din cauza vantului, umiditatii si a poluarii din Cairo. Au avut loc cateva restaurari in timp si s-au adaugat noi blocuri de piatra, dar pastrarea acestei statui este inca o problem

Templul de la Karnak a fost cunoscut in antichitate sub dennumirea de Ipet-isut ,adica locul cel mai ales de pe pamant.este un oras vechi de mai bine de 2000 de ani si afost dedicat triadei dintre Amon,Mut si Khonsu.
Pentru marea majoritate a populatiei egyptene antice,needucate,acest templu reprezenta doar un loc unde se pot adresa zeilor.Este "mama" tutturor cladirilor religioase,templelor,precum si un loc e pelegrinaj cre dateaza de acum 4000 de ani.In ziua de astazi,cei mai multi pelegrini sunt turistii.Acopera aproape 200 de acri(1,5 km pe 0.8km).Suprafata imprejmuirilor sacre dedicata lui Amon este de ajuns pentru a aseza pe ele 10 catedrale europene. 
Marele Templu din inima Karnak-ului este atat de mare incat catedrala St.Paul din Londra si Notre Dame din Paris ar fi pierdute intre peretii lui.Sala Hypostyle este sustinuta de 134 stalpi si are o suprafata 5.400 de metri patrati.Este cea mai mare camera religioasa care s-a construit vre-odata.Ca o complectare la templu se mai gasesc o serie de temple mai mici si un vast lac sacru. 
Karnak-ul este casa zeului Amon,zeu care era insemnificant pana in dinastia a 12-a,cand Teba a devenit capitala Egyptului.La inceput el era reprezentat ca o gasca,iar mai tarziu ca un berbec.La picioarele sale rau reprezenati oamneni cu capetele acoperite cu o caciula din pene-tot ceea ce a ramas din gasca.IN vremurile vechi,razboaiele nu erau privite ca niste lupte iintre diferite tari,ci ele erau vazute ca niste lupte intre zei.Asa a ajuns si Amon,cu ajutorul lui Tutmose III(in cea mai mare parte)sa castige putere si sa devina respectat,si totodata cel mai mare dintre zei. 
Despre Amon se stiu foarte putine.Se pare ca el nu are nici o legenda sau miracol cu care sa-si impresioneze veneratorii.El pare amai apropiat de o idee abstracta decat de un zeu.Urmasii lui au fost numiti Vizirii oamenilor saraci.
Toate templele egyptene au cate un lac sacru.Lacul sacru din acest templu este ecel mai mare dintre toate.Aceste lacuri erau folosite in timpul unor ceremonii cand se presupunea ca zeii le strabateau in niste barci din aur.
Karnak-ul a fost,deasemenea si casa unui card d egaste care a fost dedicat lui Amon.

Sneferu:

Sneferu a fost unul dintre cei mai mari faraoni ai Egyptului antic.A trait acum in jurul mileniului 2 i.e.n.El este primul mare faraon din dinastia a IV-a.De asemeanea Sneferu este primul faraon care a construit piramide in vederea imortalizarii sale.Faraonul Sneferu este primul om din istoria omenirii care a ordonat contructai de statui. Primele statui care au fost faurite de mesterii antichitatii au fost cele ale copiilor faraonului.Istoricul constructilor de piarmide incepe la Meidum,unde Sneferu a ordonat inceperea primei sale piramizii.In cele din urma aceasta piaramida a fost abandonata.A doua piramida este de doua ori mai mare decat prima si se cunoaste in istorie dupa numele de Pramida Turtita.Acest nume i-a fost dat de egiptologi,deoarce ea a la inceput a fost conceputa cu un unghi de 58 de grade,dar a fost finalizat la un unghi de 43 de grade.Ce-a de-a treia piramida a fost contruita la mai putin de 1 km de Piramida Turtita si este prima piramida reusita din istorie.Ultima piramida se numeste Piramida Rosie.Sneferu a avut 5 copii. Urmasul sau la tron a fost Kheops.

Ramses cel Mare

Ramses cel Mare a fost cel mai mare faraon din dinastia a 19-a (1304-1237 i.e.n.).A trait intre anii 1320-1237.Tatal lui,faraonul Seti I (1318-1304 i.e.n) a fost cel care a ridicat templul de la Abydos.El avea doar 16 ani cand a preluat conducerea.O domnie lunga (67 de ani) si netulburata, o epoca de prosperitate, inflorire culturala si afirmare politic-militara a Egiptului in Asia Occidentala, o activitate de constructor neegalata de vreun alt faraon, au facut din Ramses II unul dintre cele mai cunoscute nume din intreaga istorie egipteana.Primii 3 ani dupa preluarea puterii sunt consacrati reorganizarilor administrative, inlaturarii neglijentelor de guvernare, manifestate catre sfarsitul domniei lui Seti I. Preocuparea majora a politicii externe ramane, in timpul lui Ramses II, consolidarea imperiului asiatic al Egiptului din spatiul palestino-sirian, direct amenintat de expansiunea hitita.Anul 4 de domnie, data primei campanii in Palestina (atestat de o inscriptie pusa de Ramses II la Nahr-el-Kalb, langa actualul Beirut), inaugureaza o epoca de 16 ani de lupte avand ca principal adversar Regatul Hitit.Faraonul Ramses cel Mare a fost casatorit cu regina Nefertari pe care a ales-o dintre alte 20 de "pretendente". De asemenea,in anul al 34-lea al domniei sale Ramses s-a casatorit cu fata printului hitit,pe nume Ueret-ma-a-neferu-Ra,care tradus inseamna:Cea mareata care vede minunatiile lui Ra.Ramses impreuna cu Nefertari,o alta sotie a lui,si cu celelalte concubine a avut peste 100 de copii.Mutarea capitalei de la Memphis la Delta este,de asemenea tot atribuita lui Ramses II.In timpul lunilor de iarna Ramses locuia la Teba,iar in restul anului locuia in Delta,unde a dispus sa se ridice un oras numit Pi-Ramses.La varsta de numai 25 de ani Ramses II devine conducatorul celei mai mari armate ale vremii,o armata formata din 20.000 soldati.Cea mai importanta batalie din viata sa a fost batalia de Kadesh(1299 i.e.n.) din care Ramses iese castigator. Din aceasta batalie Ramses si-a castigat titlul de Ramses cel Neinfricat.Aceasta lupta a avut loc in anul 5 al domniei sale.La un moment dat armata egipteana este taiata in doua de catre fortele hititilor.Cand Ramses a vazut ca trupele sale sunt cuprinse de panica,isi pune in graba tunica de zale,sare in carul sau si se avntureaza in lupta.Se repede la est catre Oronte unde reuseste sa-i arunce pe hititi in fluviu.Inbarbatat si plin de zel se indreapta catre cealalta parte a inamicului pe care pe care dupa o pace de 3 zile reuseste sa-i doboare.Trufia lui nemasurata il indeamna sa graveze pe temple scene de batalie.Pe langa acele scene,Ramses a gravat si strigatele dusmanilor din timpul bataliei:"I-am macelarit si i-am doborat acolo unde ei se aflau in timp ce ei isi strigau,unul catre celalalt :< >I-am ucis pe toti,nu a scapat niciunul.".Alte expeditii militare din timpul domniei lui Ramses II sunt mentionate impotriva unor dinasti ostili din Moab, Edom si Negeb (palestina),a unor triburi din Nubia si a libienilor de la vest de Egipt;impotriva acestora va construi Ramses II la hotarele apusene ale Deltei Nilului un lant de forturi si cetati.De-a lungul timpului Ramses II a pierdut o singura batalie:cea impotriva Domnului Israelitilor in care Moise a aruncat asupra Egyptului cele 10 plagi. De asemenea Ramses este cel care a incheiat primul tratat de pace din istoria omenirii, un tratat incheiat cu regele hitit prin care se obliga sa renunte la Kadesh.
Rasmses a sculptat in toate templele pe care el le-a construit statui ale fiilor lui.Ramses cel Mare este faraonul care are cel mai mare mormant din Valea Regilor. Mormantul sau este alcatuit din sute de incaperi in care erau depozitate mancare,bautura si bogatii imense.Frumoasa sa regina,l-a "parasit" destul de repede,la varsta de 46 de ani,lasandu-l astfel sa domneasca singur timp de 42 de ani.In total Ramses cel Mare a domnit 67 de ani.In timpul vietii sale, a infrumusetat si restaurat multe temple egiptene,in special cele ale lui Amon,la Luxor si Karnak.Ramses cel Mare a intreprins si edificarea marelui templu de la Abu-Simbel,in Nubia de jos,aprope de actuala granita cu Sudanul.In acel templu sunt reprezentate 4 statui colosale care-l reprezinta pe faraon stand pe scaun.Acest templu a fost inchinat zeului Amon,Ra si Ptah.El a trait in preajma anului 1262i.e.n.Dupa moartea sa,el a fost dus de la Delphi la Teba.Succeorul sau la tron a fost cel de-al 13-lea fiu al sau, pe nume Merneptah.Mama lui Merneptah a fost regina Isinorfe.

Tutankhamon:

Tutankhamon este cel mai vehiculat nume de faraon dintre toti,fiind la fel de cunoscut ca si cel al lui Keops,Kefren sau Mikerinos.Tutankhamon este fiul faraonului Akenaton si al reginei Nefertiti.
In cazul lui Tutankhamon,totul a inceput de la Howard Carter si lordul Carnavon, care cautau comori ascunse in Vale.Carter lucra in Vale din anul 1890 ca administrator al sectiei de antichitati. Descoperirile celor doi, pana in 1912 au fost insemnate in volumul Five Years of Explorations at Thebes.
Carter banuia ca in Valea Regilor mai trebuie sa fie inca cel putin un mormant important.Presupunerea lui nu era lipsita de temei.Intr-o stanca, arheologul Theodore Davis a descoperit un pahar din alabastru cu hieroglifele lui Tutankhamon.Astfel a inceput cautarea mormantului celui al carui nume va deveni cel mai cunoscut dintre toti-Tutankhamon-.
Carter nu avea nici cea mai mica idee despre locul s-ar fi putut afla inmormantat tanarul faraon.Pur si simplu Carter s-a apucat de sapat in triunghiul dintre dintre mormintele lui Ramses II-lea, Merenptah si Ramses Al VI-lea.Toata iarna au sapat, dar fara nici un rezultat. Ei au scos afara doar moloz.Chiar la baza mormantului lui Ramses al-VI-lea, Carter a descoperit fundatiile locuintelor constructorilor de morminte.Acesta era un indiciu clar ca se aflau in preajma unui mormant regal.Carter si-a indreptat atentia asupra unei vai laterale,fara insa sa faca acolo descoperiri importante.Dupa 6 ani de cautari zadarnice, la 4 noiembrie 1922 cand Carter merge in Vale pentru noi sapaturi este anuntat de unul dintre muncitori ca a descoperit o treapta din piatra.In 5 noimebrie 1922 pana dupa-masa au mai fost scoase la iveala inca 5 trepte.Nu mai exista nici un dubiu.Aceste trepte conduceau catre un mormant in stanca.La capatul scarilor se afla o usa de piatra inchisa,cu noua figuri stilizate de detinuti pe ea:pecetea Orasului Mortilor din Valea Regilor.
In ziua urmatoare, 6 noiembrie 1922, Carter ii telegrafiaza lordului Carnavon despre descoperirea facuta si ii sugereaza sa se intoarca in Egypt cat de repede poate. La 25 noiembrie 1922 pecetea de la usa de pitra este fotografiata si cu acordul lordului revenit in Vale si al lui Carter ea este desfacuta.Acum se vedea o a doua usa, o usa pe care se putea vedea numele lui Tutankhamon.Dupa ce au facut o mica crapatura prin care sa vada ce se afla inauntru ei au ramas stupefiati.Cel mai faimos tezaur al lumii- mormantul lui Tutankhamon.Dupa 8 ani de cautari asidue Howard Carter si Lordul Carnavon au facut cea mai mare si mai bogata descoperire a secolului.Iata ce si-a notat Carter in jurnalul sau despre ce a vazut in mormantul tanarului rege:"Erau trei scaune mari din aur,partile laterale fiind sculptate,reprezentand animale monstruoase,cu trupul deformat intentionat,pentru al folosi ca un scaun;capetele,insa erau realizate cu un realism impresionant.
Aspectul lor era infricosator,in sine,dar,asa cum le vedeam,ivindu-se din intuneric,pe neasteptate,aurite si sclipitoare,luminate doar de faclia noastra electrica,capetele acestea proiectau pe zid umbre grotesti,schimonosite. ...Pe stanga era o gramada nedeslusita de carucioare rasturnate,pline cu aur si pietre pretioase care scanteiau,iar in spate iesea in evidenta un alt portret al regelui..."
Ceea ce au vazut ei atunci nu mai fusese privit de un ochi de 3300 de ani.
Carter a adunat toti expertii disponibili:Harry Burton-fotograf priceput, doi desenatori Hall si Hauser,Arthur C. Mace-om de stiinta de la Muzeul Metropolitan din New York.A mai fost chemat si profesorul doctor in scriere Alan Gardiner.Dupa ce expertii au examinat locul ei au ajuns la concluzia ca mormantul nu este intact.El fusese calcat de hoti,numai ca acestia nu au luat lucruri mari,importante,ci doar niste chilipiruri.
Aceasta descoperire era normal sa nu ramana secreta.London Times a obtinut exclusivitatea in privinta relatarilor asupra descoperirilor.In scurt timp toata lumea vorbea despre marea descoperire.
Azi la muzeul din Cairo se gasesc cca. 1700 de piese (din totalul de peste 5000)din locul de veci aflat in Valea Regilor. Mormantul tanarului faraon Tutankhamon (Imaginea vie a lui Amon) din a optsprezecea dinastie, mort acum 3300 de ani, la varsta de 18 ani - este posibil ca el sa fi fost ucis - este cea mai importanta descoperire a egiptologiei. Numai unul dintre sarcofagele faraonului, din aur pur, cantareste 110,4 kg, iar masca mortuara, confectionata din aur fin, este una dintre cele mai mediatizate imagini ale arheologiei. Legat de acest mormant, circula legenda despre blestemul care-i va ajunge pe toti cei care-i tulbura linistea. Rationali dau vina pe conditiile in care s-a efectuat, in anii '20, autopsia mumiei si pe inhalarea unor bacterii letale. Nimeni, insa, n-a reusit sa alunge, cu totul, blestemul.
Tanarul faraon a trait intre anii 1341 si 1323 i.e.n.La frageda varsta de 9 ani el s-a urcat pe tronul Egyptului,iar dupa 9-10 ani a fost ucis de catre vizirul sau pe nume Ay,care i-a luat tronul.Tutankhamun a devenit cel de-al 11-lea faraon al celei de-a 18-a dinastii a Egiptului.Se pare că Tutankhamun a avut o copilărie izolată, retrasă, în oraşul Armana. În absenţa mamei sale – se pare că aceasta ar fi murit la naştere – a fost crescut la Curtea tatălui său, Amenophis IV, a soţiei tatălui său, Nefertiti, şi a celor şase fiice ale lor. Amenophis IV a lansat o provocare religiei poporului său, introducând monoteismul, venerarea unui zeu unic, şi anume Zeul Soarelui, Aten. Amenophis a interzis venerarea zeului statului, Amun, mergând până acolo încât i-a schimbat numele din Amenophis în Ankhenaten, care înseamnă "în spiritul lui Aton". Cauza mortii sale nu este foarte clara,dar ceea ce este clar este faptul ca el a avut o moarte subita,din care cauza nu i-a fost terminat mormantul in momentul ingroparii sale.Oricum ar fi Tutakhamon a fost ingropat cu toate onorurile regale si mormantul a fost inchis pentru eternitate. Tanarul rege a fost casatorit cu o frumoasa egipteanca pe nume Ankhesenpaaton care dupa ce se casatoreste cu regele isi schimba numele in Ankhesenamon.
In mormantul lui Tutankhamon s-a gasit o importanata cantitate de haine,de textile in general.Din pacate, inchiderea nu i-a putut opri pe hoti care au sustras nenumarate obiecte.Este posibil ca textilele sa fi fost incluse printre obiectele care au putut fi sustrase cu usurinta, si apoi vandute. Cantitatea exacta de tesaturi furata nu se cunoaste si exista dubii in privinta gasirii lor.Se cunoaste faptul ca preotii cunosteau o parte din intrarile mormantului,si se pare ca preotii au avut mai multe escapade in interiorul mormantului,fiind grabiti si neatenti in asezarea obiectelor la locurile lor.Numeroase obiecte, incluzand textile si garnituri au fost pur si simplu aruncate la intimplare, lucru care a daunat tesaturilor, astfel lucruri care trebuia pozitionate in anumite locuri au fost raspandite prin camerele mormantului.
La moartea lui Tutankhamon,legitimitatea regala revenise vaduvei sale,Ankhesenamon.Deoarece nici un print din familia regala nu mai era in viata,cel cu care regina se hotara sa se casatoreasca, acela va deveni rege al Egyptului.Tanara regina de 22 de ani,neavand posibilitatea de a se casatorii cu un print egiptean, ea ii adreseaza o scrisoare regelui hitit Suppiluliumas,prin care ii cere in casatorie pe unul dintre fii lui.Regele hitit crede ca este o inscenare,si asfel ignora solul trimes de regina.Dupa o alta incercare a lui Ankhesenamon,regele hitit este convins ca nu este vorba de nici o inscenare si se hotaraste sa-l trimeata pe Zannuza,unul dintre fii sa se casatoreasca cu vaduva lui Tutankhamon.Generalul Horemheb a aflat de acest lucru si l-a asteptat pe printul hitit undeva inafara regatului egiptean si l-a asasinat.In cele din urma Ankhesenamon ii incredinteaza conducerea lui Ay care, se si casatoreste cu ea.Ay a mai trait inca 4 ani,dupa care a murit ,iar conducerea a revenit generalului asasin,Horemheb.

Blestemul lui Tutankhamon, mit sau realitate
"Moartea il va secera cu a ei coasa pe cel ce va tulbura linistea faraonului."Aceasta inscriptie din interiorul mormantului lui Tutankhamon capata un straniu ecou atunci cand a devenit cunoscuta soarta celor care au profanat acest sacru mormant.
La inceputul secolului XX egitologii au crezut ca Valea Regilor si-a dezvaluit toate secretele.Treizeci de cosciuge si douazeci sipatru de mumii din trei dinastii diferite au fost scoase la iveala.Cele mai cunoscute au fost cele ale lui Ramses II si a lui Amenofis I.In data de 25 noiembrie 1922 Carter si Carnavon au coborat impreuna scara cu 16 trepte si au ajuns pana la a doua poarta.Dupa "inaugurarea oficiala" care a avut loc la 18 februarie 1923 lordul Carnavon a devenit ingrijorat de o intepatura de insecta care,incepea sa se inflameze din ce in ce mai tare.Devenind constient de ceea ce urma sa se intample el a spus "Am auzit chemarea, sunt gata",iar in 5 aprilie 1923 el a decedat. Astfel s-a nascut legenda blestemului tanarului faraon.
Presa vremii a facut foarte repede o legatura intre moartea lui Carnavon si profanarea mormantului.Unele guri afirmau ca nu un tantar l-a intepat pe Carnavon,ci el a fost muscat chiar de un scorpion sacru.
In realitate moartea lordului nu a fost deloc misterioasa,iar blestemul nu era valabil,fapt dovedit de catre Carter care nu avea nimic,ba chiar dimpotriva el a continuat sapaturile si a reusit sa descifreze inscriptiile de pe banda cu care era infasurata mumia.Inscriptiile de pe benzi afirma:"Rege Tutnkhamon,inima ta ramane nemuritoare in trupul tau.Ea este in fruntea celor vii,asa cum Ra va ramane in cer."
Totusi seria de morti care a urmat a contribuit la intretinerea mitului blestemului.Cel mai mic dinte fratii lui Carnavon a murit dupa 6 luni.Infirmiera care l-a ingrijit pe lord la hotel a murit si ea imediat dupa el.Secretarul lui Carter a murit de tuberculoza,iar tatal arheologuluii s-a sinucis trei luni mai tarziu.Savantul britanic Archibald Douglas Reed a decedat la putin timp dupa ce a radiografiat mumia lui Tutankhamon.
Cauza cea mai credibila in toate aceste cazuri este praful din interiorul mormantului.Acest praf poate sa fie foarte daunator persoanelor care sufera de boli ale aparatului respirator,asa cum era Carnavon.
Blestemul lui Tutankhamon i-a facut pe multi sa tremure si sa viseze.Dar este foarte greu sa crezi in asa ceva.

Hatshepsut:

Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifica si prospera.Este socotita drept "unul dintre cei mai faimosi regi" ai dinastiei a 18-a.Este socotita drept "unul dintre cei mai faimosi regi" ai dinastiei a 18-a.A construit temple sompuoase si a protejat granitele Egyptului.
Imediat dupa moartea ei(1457 i.e.n)monumentele construite de singurul faraon "femeie" al Egiptului au fost distruise,statuile care o reprezentau au fost desfigurate,iar numele ei a fost sters din toate scrierile vremii.Hatshepsut a fost disparuta din istorie timp de aproape 3000 de ani,dar gratie egyptologistilor moderni ea si-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhica.
Hatshepsut a fost o printesa roiala. Ea a fost fiica cea mai mare a faraonuluiTutmose I si a consoartei sale .Ahmose nu a putu sa-i ofere regelui un fiu,dar acest lucru nu a contat prea mult,deoarece haremul era la dispozitie,iar regele putea oricand sa aiba un copil de speta barbateasca.
PrintulTutmose ,fiul celei de-a doua regine, s-a casatorit cu Hatshepsut,sora lui vitrega(aveau acelasi tata).HAtshepsut,acum regina a Egiptului,i-a daruit sotului/fratelui ei o fiica,pe nume Neferure.Dupa moarte lui Tutmose II Egiptul era amenintat de o criza dinastica.In haremul princiar exista un urmas,de speta barbateasca,dra el era mult prea mic pentru a deveni rege.In astfel de situatii era normal ca mama urmasului sa devina regentul acestuia,dar in acea situatie era ceva inadmisibil,pentru ca mama naturala a copilului era de o speta mult prea joasa pentru a se urca pe tronul Egyptului.Intr-un final s-a ajuns la u compromis,prin care tanarul rege se urca pe tron,dar sub regenta reginei Hatshepsut care a fost obligata de rascoala preotilor sa accepte sa devina regenta tanarului rege.
Timp de mai multi ani regina Hatshepsut se comporta ca atare,dar dupa un timp, ea s-a incoronat ca rege,aruncandu-l astfel pe tanarul Tutmoses III in negura timpului.Multi egptolgi sunt de parere ca puterea in stat era impartita.Hatshepsut se ocupa de problemele economice si administrative,iar TutmosIII se ocupa de problemele militare.Regina a construit doua obelicuri inalte de 108 m,pe care le-a acoperit mai apoi cu aur.Se spune ca atunci rasarea soarele,obeliscurile erau scaldate de lumina acestuia iar mai apoi acestea reflectau lumina solara in tot regatul.

Labels

Faceți căutări pe acest blog